Pea ühelgi loomal looduses ei ole selliseid haigusi nagu inimesel moodsas tsivilisatsioonis. Ainult koduloomadel, kes elavad samades tingimustes ja söövad samuti küpsetatud toitu nagu meie, on ka samad haigused nagu meil.
Siinkohal tahaksin välja tuua ühe huvitava uuringu, mis leidis aset aastal 1945 ja selle viis läbi Dr. Francis Pottenger. Uuring kestis umbes 10 aastat ja ta viis selle läbi kassidel (eksperimendis osales kokku 900 kassi), kus üks grupp kasse sõi nendele loomuomast toitu toorelt, teine grupp aga küpsetatult.
Kassid, kes sõid toorest liha ja jõid toorest piima andsid terveid järgalasi iga generatsiooni järel. Iseeneslikku aborti ei olnud, kassipoegi sündis ühel emal keskmiselt 5 ja ema suutis neid kõiki toita. Need kassid olid tugeva immunsusega, ei esinenud parasiite, kahjureid ega infektsioone. Samuti oli nende käitumine rahulik. Organite areng ja funktsioneerimine olid normaalsed.
Milline oli aga kontrast küpsetatud toidul olevate kassidega, oli isegi Pottengeri jaoks uskumatu.
Küpsetatud toidul olevad kassid ei andnud täiesti terveid järglasi. Paljud kassipojad olid moondunud skeletiga ja vigased. Sagedasti esines iseeneslikku aborti - esimeses generatsioonis 25% ja hilisemates generatsioonides juba 70% juhtudest. Mitmed kassid surid sünnitusel. Kassipojad surid tihti, kuna ema ei suutnud neid toita. Suur oli ka suremus 3 kuud pärast sünnitust. Mõned kassid ei suutnud tiineks jääda. Küpsetatud toidu kassid olid närvilised, paljud kratsisid ja hammustasid hooldajat. Isaskassidel oli vähene või väärastunud sugutung. Palju oli kahjureid ja parasiite soolestikus. Iga generatiooni järel muutusid üha sagedasemaks nahahaigused ja allergiad. Kolmanda generatsiooni kassid, keda oli toidetud küpsetatud toiduga, ei elanud üle 6 kuu.
Kõlab tuttavalt, kas pole? Tänapäeval on väga palju nurisünnitusi, emadel ei ole piisavalt piima, et oma lapsi toita. Lapsed, kes sünnivad on haiged, palju on allergiaid. Muidugi ei saa väita, et kõik tänapäeva probleemid on tulnud just toidu küpsetamisest, kindlasti on ka toidu kvaliteet üldiselt kõvasti alla käinud. Aga ometigi, kui mõelda, et ainus liik siin maakeral, kes küpsetab oma toitu, on inimene, ja ainsa liigina siin maakeral oleme meie kõige haigemad, siis mingi seos siin ju peab olema?
Dr. Pottengeri katse läks veel edasi. Ta hakkas nendele küpsetatud toidu kassidele söötma toortoitu ja juba pärast 3-4 generatsiooni, olid peaaugu kõik kassid taas täiesti terved.
Dr. Pottenger ise võtab oma katse kokku nii:
"See, mis olulised elemendid toidu küpsetamine tagajärjel täpselt ja mis ulatused hävinevad, on teadmata. Kuid selge on, et tava-meetodil toidu küpsetamine muudab paljud valgud meile raskesti kättesaadavaks ja omastatavaks ning toidu kuumutamine kõrvaldab nende loomulikke omadusi. Kõik ensüümid toidus hävinevad või vähenevas suuresti. Vitamiinidest eriti vitamiin C ja B kompleksi vitamiinid saavad kahjustada. Mineraalained muutuvad raskesti lahustuvateks ning nende füsiokeemiline struktuur on muudetud. Täiesti võimalik, et ainuüksi see füsiokeemiline muutus, mis toimub toidu kuumutamisel, on kõik mis on vaja, et viia meie tervis allakäiguni. Raku kasvu ja arengu printsiibid saavad kahjustada kuumutamise tagajärjel. Kahjustus ei ilmne mitte ainult hetkeses generatsioonis, vaid ka järgnevates generatsioonides".
Toore loomse toidu söömine kirjeldatud eksperiemendis, ei tähenda seda, et ka inimesele see konkreetse toiduvalik (toores liha, piim) samamoodi mõjub, nagu kassidele. Kassid on kiskjad ning lihasööjad, inimene on aga oma anatoomialt, füsioloogialt ning meelelistelt aistingutelt taimetoitlased ja puuviljatoidulised. Kuid küpsetatud vs. toore toidu printsiip kehtib ka meile, aga see on juba eraldi teema ning kindlasti kajastub ka järgmistes postitustes.
Leidsin Päikesetoidu blogist Pottengeri eksperimendi kokkuvõtva tabeli: http://paikesetoit.ee/pottengeri-kassi-eksperimendi-kokkuvote/
E.
Allikas: "The Health Seekers Yearbook", Victoria Bidwell
No comments:
Post a Comment