Palve:
Et Sa jõuaksid kohale mu hinge sügavamatesse
sfääridesse,
Et toit poleks see, mis tõeliselt meie hinge toidab...
Et südametarkus juhiks meie teed läbi maailmade...
Et valgus mu südames näitaks Sulle teed...
Et lootus, usk, armastus oleksid alati meie
teekaaslased...
Nataly küsimused:
Nataly küsimused:
Võimalusel mõni lihtne konspektiivne kokkuvõte valkudest, rasvadest, süsivesikutest.
Evelini küsimused:
Palun kas saad avada mulle lihtsate näidetega süsivesikute teemat?
Toitumise mäng lastele ja
täiskasvanutele:
Pakun välja lauamängu idee, mis on pühendatud
tervislikule toitumisele, seda ideed võiksime kõik koos edasi arendada. See võiks
olla lõbus, hariv, õpetlik ning loominguline lauamäng -visuaalselt atraktiivne
ja värviline. Veidi sarnane Monopolile, ümbermaailmareisile ja teistele
populaarsetele mängudele.
Mängu
missioon
on tuua rohkem teadlikkust tervislikust toitumisest,
toitumise põhialustest ja avada riske kaubanduskettides. Aidata mõista
treeningute ja toitumise seoseid. Avada ka mõtlemise tähtsust ja spirituaalset
tausta toidu valikul ja mõjul.
Luban blogisse lisada kõikide ideed, kes soovivad osaleda toitumise treeningute elu teemalise mängu loomeprotsessis:
"astu julgelt ka minu seatud raamidest välja- mängime!"
Luban blogisse lisada kõikide ideed, kes soovivad osaleda toitumise treeningute elu teemalise mängu loomeprotsessis:
"astu julgelt ka minu seatud raamidest välja- mängime!"
Mängu juurde kuuluvad:
Mängulaud
Puuviljade, juurviljade kujulised nupud
Täringud
Kaardipakid küsimustega toitumise kohta
Toitumise alusküsimused (Toitumise ABC)
Visuaalsed lihtsad küsimused teemal „Valgud,
rasvad, süsivesikud“
Piltidelt äratundmise mäng: mis on valgud, mis rasvad, mis süsivesikud: mis liitsüsivesikud, mis lihtsüsivesikud, mis on fruktoos jne...
Piltidelt äratundmise mäng: mis on valgud, mis rasvad, mis süsivesikud: mis liitsüsivesikud, mis lihtsüsivesikud, mis on fruktoos jne...
Küsimused erinevate spirituaalsete toitumiskoolkondade
kohta:
Ayurveda, toidu vibratsioon jne...
Mängus on võimalus ehitada restorane, spordiklubisid
jms
Treeningute õpetus: jõud, kiirus, vastupidavus.
Võimalus tasakaalustada suuremat söömaaega mõne treeninguga.
Näiteks hommiku jooga, tunnine rulluisutamine, tantsutund...
Näiteks hommiku jooga, tunnine rulluisutamine, tantsutund...
Õpetused treenimise ABC-st
Võimalus valmistada toite: rahvaste köögid,
toortoidud jne
Korraldada uhkeid õhtusööke, lasta fantaasial
lennata....
Retseptide ülesanded- valmista või võlu....
Ülesanne lugeda etikette
Kemikaalide ja lisaainete tundmise küsimused...
Portaalid...
Võluruumid...
3 D lahendused?
Portaalid...
Võluruumid...
3 D lahendused?
Üleskutse
teha kaastööd?
Mida veel?
Mis on mängu nimi?
Kuidas oleks mängureeglid?
Tegin
iseendaga väikese ajurünnaku ja viskan õhku taotluse, et idee selgineks ja
keegi püüaks mu üleskutse kinni...
Tagasiside ja kaastöö:
Tagasiside ja kaastöö:
Annan
mängu idee vabaks...
Ütlen kohe välja, et kuigi genereerisin idee,
annan selle ka kohe vabaks ja luban seda edasi arendada, muuta, täpsustada ja
miks mitte mäng välja anda ja sellega inimesi harida ja ka tulu teenida.
Inspiratsioon mängu esialgset ideed tooriku kujul
jagada tekkis elust enesest. Vesteldes
paljude väga intelligentsete täiskasvanutega jääb siiski mulje, et isegi
valkude, rasvade ja süsivesikute teema on jäänud kohati liiga abstraktseks ja
need teadmised pole alati „elusad“.
Hariduslik poe päev sõbraga...
Lõbus
lihtne tõhus idee, kuidas saada valgud, rasvad, süsivesikud selgeks:
Leppige kokku kohtumine ja haagi end mõne sõbra
sappa, kes on toitumise teema sügavalt läbi tunnetanud ja minge koos poodi
hariduslikule retkele. Tehke seda siis, kui on plaanis suuremad sisseostud
teha. Pärast tooge toit koju ja Sina peaksid oma sõbrale ülevaate andma,
kõikide sisseostude kohta: mis on süsivesikud, mis rasvad, mis valgud. Mis on lihtsüsivesikud,
mis liitsüsivesikud, mis puuviljasuhkrud? Mis vitamiine ja mineraale neis
toitudes on? Kas on vaja midagi, et need vitamiinid lahustuks? (On näiteks vees
lahustuvad vitamiinid ja rasvlahustuvad vitamiinid)
Etikettide
lugemise ja kemikaalide lisaülesanne
Eesmärgiks on tabada kaks kärbest ühe hoobiga. Tõenäoliselt
osutub ülesande esimene pool mõningase harjutamise järel väga lihtsaks. Seega võiks
see hariduslik osturetk kätkeda endas ka etikettide lugemise kunsti
omandamist. Arendada teadmisi, mis on millise E-koodi taga ja millised
kemikaalid on lisatud, kuidas nad on toodetud ja mis ohud nendega kaasnevad.
Anna igast tootest ülevaade samale sõbrale - teejuhile, kes näitab Sulle,
kuidas teha paremaid valikuid.
Poeretk
vol 2
Kordamine on tarkuse ema - teisele poeretkele võiksite minna taas kord
sama sõbraga siis, kui on taas plaanis teha suuremad sisseostud. Kuid seekord
võiks ühe leti juurest teise juurde vedada Sind Su teadlik sõber - teejuht ja
tutvustada Sulle, mida ta eelistab ja ostab. Ta võiks seekord kohe juhtida
tähelepanu detailidele ja etikettidele. Lisaks võiksite käia nii tavapoes kui ka
ökopoodides. Hiljem on ülesanne kodus toidukuhja taga sama: nimetada tuleks kõik
valgud, rasvad ja süsivesikud ning minna
aina täpsemaks ja detailsemaks.
Sarnane
mäng lastega
Sarnast mängu võiks mängida ka lastega.
Väikestele nutikatele maailmakodanikele kindlasti meeldiks kartulite,
porgandite, melonite ning täisteratoodete nimesid öelda ja avada. Näiteks laduda
kuhjasid: valgud, rasvad, süsivesikud. See baasteadmine võiks olla sama
loomulik kui hingamine. Laste nutikust ei maksa alahinnata ja pole mõtet neile
maailma avada kunagi hiljem... Kuidas see mäng Sinu lapsega käib, teab juba iga
loominguline täiskasvanu ise...
Minu vastused:
Internetis on valkude, rasvade, süsivesikute
teemadel hulgaliselt nii keerukat teaduslikku materjali kui ka lihtsaid ja selgeid
kokkuvõtteid. Kuna te mõlemad palusite lihtsat kokkuvõtet, siis lähtun seekord
põhimõttest, et 1 pilt räägib enam kui 1000 sõna. Siiski ei saanud ma üle ega
ümber sõnadestki - lisan tänaste vastuste juurde rohkelt enda jaoks olulisi märksõnu ja
tähelepanekuid... Kõiki aspekte hõlmavat teaduslikku spirituaalset konspekti ma
aga siiski täna koostama ei hakka. Miks?
Kuna olen liiga põhjalik ja sellest
tuleks taas mitme raamatu jagu materjali. Kingin ja jagan seekordki vaid mõned teejuhised,
viited. Kuid teekonna peab iga inimene ise ette võtma! Püüan kirjutada lihtsalt, et see materjal saaks „elusaks“. Kui leiad aega, et järgneva teksti
läbi lugeda, siis võiks Sul valkude, rasvade ja süsivesikute teema alused
olla niivõrd selged, et tekiks vundament, millele edasi luua. Alati saab minna
täpsemaks, sukelduda kasvõi oligosahhariididesse, kuid käesolev konspekt on
väga lihtne ja praktiline.
Täpsustus: nii Evelini kui ka Nataly küsimus oli
makrotoitainete kohta - need on süsivesikud, valgud, lipiidid. Väga põnevad
teemad on ka tegelikult mikrotoitained: mineraalid, vitamiinid. antioksüdandid
ja palju muud...
Kuid täna ma ei jõua kõike avada.
Kuid täna ma ei jõua kõike avada.
MAKROTOITAINED=
Süsivesikud, valgud, rasvad...
Süsivesikud, valgud, rasvad...
Süsivesikud
Süsivesikud on esmase
tähtsusega energiaallikad, peamised toitained, mis annavad kehale „kütust“.
Neid jaotatakse omakorda liht - ja liitsüsivesikuteks. Siia alla käivad kõik suhkrud, olgu need siis looduslikku
päritolu puuviljasuhkrud või rafineeritud valge suhkur, glükoosisiirup.
Kasulikke süsivesikuid leiad ka rohkesti tumedast riisist, kartulist, juurviljadest, köögiviljadest, teraviljasaadustest,
täisteratoodetest. „Kurnavaid“ süsivesikuid leiad rohkesti šokolaadidest,
tortidest jne...
Täpsustus: Seegi on lihtsustus, sest näiteks toortoitlaste koogid, tordid ja ka tooršhokolaadid on väga kasulikud. Eelneva väite juures pidasin silmas kooke, küpsiseid, tavalisi torte ning shokolaade, mida leiab valdavalt poelettidelt.
Nupp: Mõistlik on eelistada pruune süsivesikuid: täisteraleiba,
pruuni riisi, tatart. Nisujahu ja valge suhkur annavad küll hulganisti kaloreid,
kuid väge, elujõudu ja väärtuslikku toorainet sealt tegelikult ei saa.
Nupp: Mida vähem on süsivesikuid töödeldud, seda kasulikumad nad
on!
Toetavad
liitsüsivesikud
Kurnavad
lihtsüsivesikud – rafineeritud suhkrud
Valge suhkur,
glükoosisiirup ja teised lihtsüsivesikud mõjutavad veresuhkru tasakaalu, insuliin
käib üles ja alla ja lihtsüsivesikud aitavad kaasa erinevate isude tekkimisele.
Kuid sellest kirjutan viimasel päeval, mil blogis sõna võtan.
Valge
suhkur
Miks on lihtsüsivesikud
kurnavad? Sest pika tarbimise korral väsitavad nad keha ja imevad sellest välja
ensüümid, mineraalained. Rafineeritud valge suhkru puhul võtab keha seedmiseks
kõik ensüümid Sinu isiklikest varudest. Ja selle asemel, et ennast reipamini tunda võid ennast sootuks
ära kurnata. Lisaks tekitavad valge suhkur, glükoosisiirup jne sõltuvust.
Kõikideas puuviljas on
vajalikud vajalikud ensüümid ja mineraalid, et seda edukalt seedida. Ensüümid,
mida valge suhkru seedimiseks ammutati Sinu kehast, on kõik puuviljas olemas!
Tea
terminoloogiat...
Kas
Sulle on tuttavad mõisted: maltoos, laktoos, sahharoos, linnasesuhkur...? Glükoos on
viinamarjasuhkur. Fruktoos on puuviljasuhkur, sahharoos peedi- või roosuhkur.
Laktoos on piimasuhkur, tärklis taimne
varuaine,
glükogeen aga loomne varuaine. Polüoossed kiudained on vees lahustuv pektiin
ja vees lahustumatu tselluloos.
Süsivesikutel on
organismis peamine roll:
Selleks on energia
tootmine ning energeetilise varu loomine, milleks on glükogeen. Lisaks on süsivesikutel
ka ehituslikud ülesanded -membraanid, rakuorganellid, hormoonid, koensüümid. Ja
ka kaitsefunktsioon.
Nõuanne:
Soovitav on süüa rohkem
liitsüsivesikuid ja vähendada lihtsüsivesikute: valge suhkru ja glükoosisiirupi
osakaalu. Või veelgi parem: visake valge suhkur ja glükoosisiirup üldse oma
menüüst välja. On niivõrd palju magusaid puu – ja juurvilju, et tegelikult ei
vaja Sa üldse valget suhkrut. Toorkoogid saad magusaks teha datlite,
viigimarjade, banaanide, meega vms...
Nupp:
On palju tabeleid, kuidas
võiks protsentuaalselt jaotuda täiskasvanud inimese päevane süsivesikute,
valkude, rasvade vajadus. Siinkohal ütlen, et teaduslikud ning toortoitlaste
seisukohad ja teiste toitumise koolkondade arvamused lähevad sageli selles
küsimuses lahku. Kuid ühes ollakse siiski valdavalt nõus - et peamise energia
võiks saada liitsüsivesikutest.
Kuna ideaalseid
numbreid, mis igaleühele toimivad, polegi, siis jäiku protsente ma sellesse
blogisse lisama ei hakka. Kordan, et liitsüsivesikud võiksid olla peamiseks energiaallikaks:
erinevad juurviljad, kaunviljad, tume riis, puuviljad...
Lihtsustuseks on välja
töötatud näiteks taldrikureegel ja palju muud, kuid Sinu formula sõltub juba
kasvõi seigast, kas oled taimetoitlane, segatoiduline. Kui aktiivse eluviisiga oled, mis trenne teed, mis vaimseid praktikaid harrastad. Milline on Sinu vibratsioon, kas jälgid toidu valikul vibratsiooni? jne...
Nupp:
Ka toitumise võtme leiad läbi tunnetuse. Kuula oma sisetunnet ja keha. Õigeid
vastuseid võibki olla erinevaid!
Valgud
Valgud on justkui ehitusmaterjalid. Et mõista valkude
teemat, vaatle kasvõi omaenda keha: valke leidub Su lihastes, juustes ja
küüntes. Milline on nende seisukord, mida see Sulle jutustab? Loomse päritoluga valke leiad
lihast ja kalast. Lisaks on valke ka piimatoodetes ja munas.
Taimsed valgud
Rikkalikult valke leidub ka paljudes taimedes.
Taimseid valke leiab rohkesti erinevatest pähklitest, seemnetest, läätsedest, ubadest, kikerhernestest ja paljudest teistest allikatest.
Need, kes on valinud vegetaarlase tee, on loomsed valgud on menüüs asendatud taimsete versioonidega. On ka asendamatuid aminohappeid, kuid tutvustage mulle kasvõi ainsat nii teadlikku segatoitlast, kes ka kogu aeg jälgib, mida ta saab! Oletan, et ka segatoitlastel esineb sageli nn. puudujääke asendamatutest aminohapetest või vitamiinidest...
Ka selle kohta on internetis palju informatsiooni, kuid kuna teema on siiski veidi spetsiifilisem, annan vihje: tasub külastada aadressi http://michaelbluejay.com/veg/protein.html
Valkudel on organismis mitmeid funktsioone, sealhulgas näiteks struktuurne
ja regulatoorne roll – hormoonid, biokatalüütiline ehk ensüümid ja fermendid,
energeetiline jne
Nupp:
kui
oled taimetoitlane või toortoitlane, mõtle läbi, kas saad piisavalt
valke ja mis on nende allikad?
Nupp:
kõik algab Sinu mõtlemisest ja see, mida avan, toimib vaid füüsilise keha
tasandil. Kui oled spirituaalselt teel võivad Sinu puhul vastused olla erinevad...
Rasvade teema on huvitav ja intrigeeriv.
Rasvasid leiab nii loomsetest kui ka taimsetest allikatest. Rasvad pole midagi sellist, mida peaks
vältima, need on organismile vajalikud. Kasvõi paljude
mikrotoitainete puhul ilmneb nende tähtsus. On olemas rasvlahustuvad
vitamiinid. Näiteks porgandist saad kätte beeta-karoteeni, A –vitamiini, kui on
juures veidi rasva.
Rasvad on
energiarikkad varuained, mille ülesanneteks organismis on muuhulgas ka
mehaaniline kaitsefunktsioon, termoisolatsioon ja struktuurne roll. Nad aitavad
transportida vitamiine näiteks A-, D-, E- ja K. Toota ja kontrollida hormoone. Rasvadel on oluline roll rakumembraanides.
Inimorganismi ja toidu põhilised lipiidid on triglütseriidid, fosfo- ja
glükolipiidid ja kolesterooli estrid.
A-linoleenhape ja linoolhape on inimorganismi jaoks asendamatud rasvhapped.
Erinevad rasvhapped:
Rasvad koosnevad erinevatest rasvhapetest: Küllastunud, monoküllastumata,
polüküllastumata. Küllastunud
rasvhapped on või, juust, liha, lihatooted, piim, kondiitritooted, kõvad
margariinid, pekk, rasv praadimiseks,
palmi- ja kookospähkli õli. Monoküllastumata rasvhappeid leiad näiteks
pähklitest, oliividest, rapsiseemnetest, avokaadodest. Omega-3
polüküllastamata rasvhapped leiad nätieks kalades: forell, lõhe, heeringas.
Kuid ka sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid. Omega-6
polüküllastumata rasvhapped leiad nisuidudest,
päevalilleseemnetest, seesamiseemned, pähklitest, sojaubadest,
maisist...
Hea / halb mäng
Üldjuhul võib
kleepida sildi „halb“ küllastunud rasvadele. Seda leiad palju lihatoodetest, praetud
toitudest... Nn head rasva sisaldavad lõhe ja külmpressitud oliiviõli. Omega-3 rasvhappeid peetakse kasulikuks.
Külmpressitud õlid on samuti head, kui nad on tõepoolest külmpressitud. Siingi
võib esineda reklaamitrikke ja „konkse“. Et ostes enda arvates kvaliteetise
õli, võid saada haledalt tünga... Et selles küsimuses hoia silmad eriti lahti.
Halvad on mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid
õlisid ehk transrasvu sisaldavad.
Kritiseerin
transrasvade kasutamist:
Kui taimseid rasvu
tahkeks muuta ehk hüdrogeenida, tekivadki transrasvad. St. taas sekkub inimene
loodusesse ja seega muudetakse rasvamolekuli ehitust. Seda tehakse seetõttu, et
tahket rasva on lihtsam transportida, lisaks ka odavam säilitada.
Transrasvad on tervisele ohtlikumad kui loomsed rasvad, neid
kasutatakse rohkesti poelettidel olevates: tortides, küpsetistes, küpsistes,
margariinis, šokolaadis ja jäätises. Eriti laastav mõju on teiste väga
kahjulike tegurite kõrval mõju südame-veresoonkonnale.
Rasvade teema on huvitav ja intrigeeriv.
Rasvasid leiab nii loomsetest kui ka taimsetest allikatest. Rasvad pole midagi sellist, mida peaks
vältima, need on organismile vajalikud. Kasvõi paljude
mikrotoitainete puhul ilmneb nende tähtsus. On olemas rasvlahustuvad
vitamiinid. Näiteks porgandist saad kätte beeta-karoteeni, A –vitamiini, kui on
juures veidi rasva.
Rasvad on
energiarikkad varuained, mille ülesanneteks organismis on muuhulgas ka
mehaaniline kaitsefunktsioon, termoisolatsioon ja struktuurne roll. Nad aitavad
transportida vitamiine näiteks A-, D-, E- ja K. Toota ja kontrollida hormoone. Rasvadel on oluline roll rakumembraanides.
Inimorganismi ja toidu põhilised lipiidid on triglütseriidid, fosfo- ja
glükolipiidid ja kolesterooli estrid.
A-linoleenhape ja linoolhape on inimorganismi jaoks asendamatud rasvhapped.
Erinevad rasvhapped:
Rasvad koosnevad erinevatest rasvhapetest: Küllastunud, monoküllastumata,
polüküllastumata. Küllastunud
rasvhapped on või, juust, liha, lihatooted, piim, kondiitritooted, kõvad
margariinid, pekk, rasv praadimiseks,
palmi- ja kookospähkli õli. Monoküllastumata rasvhappeid leiad näiteks
pähklitest, oliividest, rapsiseemnetest, avokaadodest. Omega-3
polüküllastamata rasvhapped leiad nätieks kalades: forell, lõhe, heeringas.
Kuid ka sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid. Omega-6
polüküllastumata rasvhapped leiad nisuidudest,
päevalilleseemnetest, seesamiseemned, pähklitest, sojaubadest,
maisist...
Hea / halb mäng
Üldjuhul võib
kleepida sildi „halb“ küllastunud rasvadele. Seda leiad palju lihatoodetest, praetud
toitudest... Nn head rasva sisaldavad lõhe ja külmpressitud oliiviõli. Omega-3 rasvhappeid peetakse kasulikuks.
Külmpressitud õlid on samuti head, kui nad on tõepoolest külmpressitud. Siingi
võib esineda reklaamitrikke ja „konkse“. Et ostes enda arvates kvaliteetise
õli, võid saada haledalt tünga... Et selles küsimuses hoia silmad eriti lahti.
Halvad on mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid
õlisid ehk transrasvu sisaldavad.
Kritiseerin
transrasvade kasutamist:
Kui taimseid rasvu
tahkeks muuta ehk hüdrogeenida, tekivadki transrasvad. St. taas sekkub inimene
loodusesse ja seega muudetakse rasvamolekuli ehitust. Seda tehakse seetõttu, et
tahket rasva on lihtsam transportida, lisaks ka odavam säilitada.
Transrasvad on tervisele ohtlikumad kui loomsed rasvad, neid
kasutatakse rohkesti poelettidel olevates: tortides, küpsetistes, küpsistes,
margariinis, šokolaadis ja jäätises. Eriti laastav mõju on teiste väga
kahjulike tegurite kõrval mõju südame-veresoonkonnale.
Kas
pildil on süsivesikud, rasvad, valgud?
Porgandikook (26 cm läbimõõduga vorm)
600 g porgandit
250 g rosinaid
500 g datleid
200 g kreeka pähkleid
150 g mandleid
1 apelsini koor
1 apelsini mahl
1,5 spl kaneeli
Riivi porgandid või kasuta mahla ülejääke. Leota datlid ja rosinad. Purusta köögikombainis pähklid, riivi apelsinikoor ja pigista välja mahl. Sega kõik kokku, lisa kaneeli.
Glasuur : purusta 500 g india pähkleid, pigista sisse 1/2 sidruni mahl, lisa 12 pehmet datlit, 2,5 spl kookosrasva. Saumiksriga mikserda kõik püreeks.
No comments:
Post a Comment