Pages

Thursday, June 13, 2013

18. päev: Märksõnu treenimisest... /Jumalanna jalajäljed...


Palve:

Et meie tahe oleks treeenitud, liikudes oma unistuste poole...
Et meie teejuhtideks oleks kõrgem eetika, süda, armastus...
Et me jõuaks kohale... 
Et vikerkaar oleks sild meie vahel...



Vägeva päeva smuuti:

 250 g värskeid maasikaid
1 pehme avokaado
1 õun
1 apelsin
3 nõgest
2 supilusikat mett
3 klaasi vett
seedri seemneid
kõrvitsa seemneid
mandleid
armastust enda vastu
armastust kallima vastu
armastust laste vastu
armastust maailma vastu 
häid soove algavaks vägevaks päevaks...









Nataly küsimus:

2) Mind huvitaks täpsemalt lugeda treenimise ja toitumise kohta

Minu vastus:
Armas Nataly, küsisid nii mahukad küsimused, et Sulle vastamiseks kulus mul mitu tundi ja ikkagi jõudsin öelda vaid väikese osa suuremast tervikust. 
Et seegi pole nn. valmis vastus, vaid lihtsalt lõik teekonnast, protsess. 

Esmalt küsin Sinult- mida treenida ja mida toita?
Mis Sind tegelikult huvitab?
Kas pidasid silmad hinge, vaimu, keha? 
Väga põnevad teemad on ka vaimutoit, hingetoit. 
Isiklikult minu jaoks veelgi tähendusrikkamad ja haaravamad, kuid nende teemadeni peab kasvama läbides erinevaid tasandeid. 
Seega jõuame kindasti ka nende aspektideni.
Tahte treenimine on ka oluline märksõna...

Tunnetan, et pidasid silmas oma küsimsutega füüsilise keha tasandit ja lähtuvalt sellest püüan Sulle vastata. 

Eeldan, et oled tervisesportlane- harrastaja. 
Seega ma ei vasta täna võistlusspordist lähtuvalt. See on hoopis erinev maailm, kui oled sportlane, kel silme ees kõrged sihid. Sel juhul oleks minu vastus teise nurga alt ja täpsem. Kuid iga alagi on nagu terve universum, et neil teemadel kirjutan vaid  juhul, kui keegi mõne mulle tuttava "maailma" kohta midagi küsib...

Vastan Sulle sellele küsimusele vabas vormis mitmes osas: täna kirjutan  mõned märksõnad treenimisest ja edaspidi jätkan toitumise jt. teemaga. 

Enne, kui kedagi kuulad, võiks tema Sind kuulata...

Selleks, et Sulle/kellelegi veelgi põhjalikumalt vastata, eelistan mina alati kokku saada, silma vaadata, tunnetada... Soovin vestelda Sinu/inimese treeningute ajaloost, toitumisest, sihtidest. Hea oleks teha koormustest, lisaks on mulle oluline kuulata Sinu/inimese unistustest, eesmärkidest. Kindlasti peaks kaardistama ka tervise teemad. Ja palju muud...
Kuid kuna see pole praegu teema, siis võta seda näidet pigem nii, et enne, kui midagi muudad või kellegi õpetusi  "kuulad" võiks see inimene ka Sind kuulata, Sinusse süveneda, et võiksite koostööd teha, koos luua...

Teeviidad:

Seega jagan selles blogis lihtsalt mõned märksõnad. Treenimise teemal võiks kirjutada terve raamatu, seega suhtu neisse märksõnadesse kui teeviitadesse...
Mis kehtib Sinu sõbranna puhul, et pruugi Sinu puhul toimida. Oleme kõik unikaalsed. Eks seegi on paradoksaalne universumis, kus kõik on üks. Kuid see on juba teine teema...

Minu jaoks olulised märksõnad 
treenimise puhul:


Järjepidevus

Järjepidevus tähendab seda, et treenid aastast aastasse.  2-3 korda nädalas treenid, on kordades tõhusam, kui treenid vahel 4-5 korda nädalas ja siis puhkad mõned kuud. Nagu Sa ei saa ennast selle suvega ette treenida aastaks 2015, ega saa sügavpuhastusega igaveseks oma maja kraamida. Nii ei saa Sa füüsilise keha puhul mööda järjepidevuse vajalikkusest.

Regulaarsus

Kordamine on tarkuse ema. Rõhutan veel kord, kui oluline on ennast regulaarselt liigutada. Kui oled vaimsel teel, ei pruugi need näited Sinu puhul paika pidada. Kuid üldjuhul peetakse reegliks, et „hoiad“ saavutatud taset, kui treenid 2 x nädalas. Ja areng algab alates 3-st treeningust nädalas. Kuid see pole siiski reegel ja sõltub väga palju sellest, mida Sa konkreetselt teed, millise taotlusega, kelle juhendamisel. Milline on Su treenitus, motivatsioon, eeldused, konkreetse trenni kestus ja palju muud.

Lõbu

Selleks, et tekiks harjumus ennast loomulikult ja järjepidevalt treenida, et liigutamine, saaks osaks Su elustiilist, võiksid valida alad, liikumisevormid, mis Sulle väga meeldivad, mis on Sulle lõbusad. Mis Sind inspireerivad ja tekitavad hea tunde. Et kui Sulle meeldib ujuda, siis uju, kui Sulle meeldib suusatada, suusata. Kui armastad kiirust ja rulluiskudega mööda teid liuelda, siis astu uksest välja ja tee esimene samm. Kui armastad joogat, siis tegele sellega, kui Su hinge liigutab tants, siis tantsi. Kui Sulle meeldivad erinevad alad, siis kombineeri neid...

Mitmekesisus - kohanemine, võta uus vastu!

Naiste organism on palju kohanemisevõimelisem kui meeste oma, naisi on paljudes aspektides kergem treenida. Kui alustad treeningutega, on areng sageli kiirem, kuni jõuad justkui platvormile, kus treenitus silmnähtavalt ei parane ega ka kahane. Selleks, et sellest nõiaringist välja murda ja edasi areneda, on kaval keha üllatada uute liikumistega, uute treeningutega. Kui keegi kutsub Sind kaasa uut ala proovima, siis ütle alati „jah“. Võta näiteks vastu kutse sulgpalli-mängule või flygrossingusse... Harjumus tundmatule „jah“ öelda toimib ka elu teistes aspektides sageli väga positiivselt. Väga häid tulemusi võib anda mugavustsoonist väljaronimine. Sel juhul hingad elujõudu nagu esimest korda kopsudesse ja võtad uusi riske, proovid midagi uut. Nagu toitumises on üks võtmesõnu „mitmekesisus“, et saaksid piisavalt mineraale, vitamiine, kiudaineid, nii on see oluline ka treeningutes. Hea, kui Sa pakuksid kehale erinevaid treeninguid: arendaksid vastupidavust, kiirust, jõudu, tasakaalu, painduvust ja veelgi parem  - kui valid tee, mis pakub midagi nii Su kehale, hingele kui ka vaimule - st Sulle terviklikult!

Isiklik inspiratsioon 

Väga oluline on isikliku arengu juures see, mis Sind tegelikult inspireerib, motiveerib ja liikuma paneb. Mõistlik on panna nn kese endasse ja valida ka endale jätkusuutlik inspiratsiooniallikas. Seega ei tohiks olla treeningutega alustamise põhjuseks ükski väline tegur - näiteks mees või naine, kellesse oled armunud. Mis saaks Su treeningutest siis, kui nimetatud naine või mees kaob? Samuti ei tohiks olla liikumisega alustamise põhjuseks lähenev suvi või uusaastaball. Need on liiga mööduvad stiimulid. Pigem võid võtta oma motivatsiooniks juhtmõtte: „Treenin iseendale“. Punkt ja lihtsalt meenuta, et iga päev võib Su ellu jalutada Su unistuste naine või mees - Sinu tõeline jumalik partner, Sa võiksid olla selleks päevaks valmis ja vormis. Mitte sel maagilisel hetkel esmakordselt treeningsaali põgenema. Väga suur jõud ja vägi on, kui liigud teedel, mis Sind sügavalt inspireerivad. Kui soovisid lapsena saada iluuisutajaks ja tunned tugevat sidet selle alaga, siis unusta oma vanus, eelarvamused ja mine uisutamise trenni. Liikudes tugevas inspiratsioonivoos, sünnivad Su elus kindlasti suured ja väikesed imed!

Teekaaslased

Maailmas on küll üksikuid hunte, kuid üldjuhul on palju lõbusam hetki jagada – saada osa rõõmust, kurbusest, ilust, valust... Ka treeningute teekonnal on väga olulised Sinu teekaaslased. Kui Sul on väsimus,  veab tõenäoselt sõber välja. Tekita enda ümber toetavaid sõprade ringe, kellega koos treenida. Ükski toitumise muutmisest ei ole suurt abi, liigutada on ka vaja, et suuremad muutused saaksid tulla. Ja liikumine on lõbus, tore, noorendav, tervendav, imeline... Leia oma teekaaslased nende hulgast, keda juba tead. Või lihtsalt pane jooksutossud jalga ja kohta neid metsarajal, kohtades, kus soovid ka edaspidi liikuda. Ühtsuses peitub jõud ja koos on alati vägevam!

Kuula oma keha ja ole endaga õrn

Paljud, kes treeningutega alustavad, ei ole üldse mitte laisad, nende miinus on vastupidine, nad alustavad liiga suure hooga, teevad endale liiga. Ajavad pulsi peale mõnda aastat diivanil lootusetult kõrgele ja lõpetavad ühel hetkel näost valgena või lapilisena madala veresuhkruga kümkappi revideerimas. Liiga kõrge pulsiga treening võib viia järsu veresuhkru languseni, millele võib  järgneda "loomaisu" Ja nii see positiivne idee alustada taas peale aastaid treeningutega võib lootusetult rappa joosta ja vastupidise tulemuse anda. Kuula oma keha ja ole endaga õrn, alusta mõõduka tempoga näiteks kõndimisest, ujumisest...

Alusta peale pausi alati rahulikult!

Kui Sul on treenigutesse jäänud paus, alusta alati rahulikult. Nagu võtad kitarri ja enne mängimist, tunnetad häälestad, krutid. Ega hakka kohe rajult rokkima. Ole oma füüsilise keha vastu samuti aupaklik ja häälesta seda vaikselt. Alusta pigem kõndimisega kui jooksuga. Alusta alati tasa ja targu.

Soojendus ja venitus!

Jäta meelde, et treening algab soojendusega ja lõpeb venitusega. Leia mõlemaks piisavalt aega. See tagab, et liigud ka kõrges eas, et Sul pole traumasid, et füüsiline keha teenib Sind pikki aastaid!

Palju pole vaja...

Selleks, et Sa heas vormis oleksid, pole tegelikult palju vaja. Seega pole Sul vaja koostada meeletuid treeningpäevikuid, kus igaks päevaks mõni kava või kohustus. Mõtle lillele, mis on Su aknalaual, veidi vett ja see võib juba õide puhkeda. Samamoodi on Sinu kehaga, veidi tähelepanu ja imed võivad juhtuda...2-3 korda nädalas mõõdukat liigutamist kingib  Sulle suure tõenäosusega hea tervise ja pika ea.

Mõttejõud

Täna räägin peamiselt küll füüsilisest kehast selle kõige lihtsamal tasandil. Kuid needki nn looduseadused toimivad. Siiski algab kõik Sinu mõttejõust. Kui Sa otsustad endale sisendada, et lähed raskete treeningute järel aina viletsamasse vormi, siis nii ongi. Kordan: mõtle, mida soovid, loo, mida soovid! Mõttejõud on kordades suurem, kui nn. loodusseadused.


Painduvus, liikuvus, lihashooldus

Minu arvates on üks kõige olulisem osa treeningust venitamine. 
Oluline on taastada lihaste pikkus peale trenni. Samuti on väga soovitatav parandada liikuvust, painduvust. Suhtu sellesse mõnuga, venitada on väga mõnus. Kui Sul pole piisavalt harjutusvara, siis mine mõnda spetsiaalsesse tundi. Painduvuse parandamisel on väga oluline märksõna tunnetus. Tunneta, mida Su keha Sinuga räägib! Kuula hoolega! Ole endaga õrn ja hea.

 Massaaž ja saun

Venitamise, kui lihashoolduse  teemaga seostub ka massaaž, see on puhas nauding, suurepärane valik, justkui laisa inimese "treening". Kehale, hingele, vaimule mõjuvad lõõgastavalt, tervendavalt hästi ka saunaprotseduurid... 

Jõud

Paljud naised treenivad rõõmsalt vastupidavust- st südant ja unustavad jõutreeningud sootuks. Paljud mehed rassivad jõusaalis ja unustavad koormuse andmise südamele  ära. Kuid mõlemad on vajalikud, loodan, et Sinu treeningkavas on mõlemad komponendid. Miks võiksid naised teha jõutrenni? Sest teatud vanusest hakkab lihaste osakaal vähenema. Ja vahel naised imestavad, et ma söön samamoodi jne, aga võtan jõudsalt kaalus juurde. Vastus võib olla selles, et Sinu keha koostis on muutunud: lihaste osakaal on vähenenud ja rasvaprotsent suurenenud. Seega on Su üldine ainevahetus aeglustunud ja see võibki viia kilode lisandumiseni. 1 kord nädalas jõutrenni tagab kindlasti lihaste  säilimise endisel kujul. Mida suurem on lihaste osakaal, seda kiiremaks muutub ainevahetus ja seda enam võid süüa. Üldse on kaval oma ainevahetust kiirendada ka toiduga, kuid sellest edaspidi. Jõutrenn ei tähenda minu mõistes, et peaksid jõusaali minema, ka baleriinid teevad väga karmi jõutrenni. Jõutrenni saad teha edukalt ka üksi kodus matil, jõudu arendavad muuhulgas lisand väärtusena ka paljud joogastiilid. (Kuigi see pole iial eemärk). Valik on lai...

Kiirus

Ka kiirus on vajalik omadus, mida arendada. Siiski on sprinteritel paljuski lihtsalt looduslikud eeldused ja et seda teemat avada peaks juba süvenema lihaskiududesse jne. Kuigi kõike saab arendada, võivad kehal siingi piirid ette tulla. Kiiruse arendamiseks on kasulikud lõigu- trennid, mõni arendab kiirust ebateadlikult näiteks bussile joostes.  Kiirus ja kiiremad liigutused kuluvad hästi ära ka oled teel meisterlikkuse poole mõnes võitluskunstis...

Tasakaal ja osavus

Sa ei tea kunagi ette, mil elu võib Su seiklustesse haarata. Seepärast tasub ennast hoida erksana ja treenida ka oma tasakaalu- kasvõi lumelauasõidu, surfilauaga või tantsuga. Ja ka osavus on väga positiivne omadus. Meenuta, kui osav Sa olid lapsena, mis on muutunud? Kui hakkaksid samamoodi väljas „mängima“. Ka 60 - aastaselt võiksid olla sama osav nagu olid lapsena. Võta elu lõbusalt, mine välja mängima!

Distsipliin

See sõna kõlab ehk veidi militaristlikult, kuid tegelikult on see suurepärane sõna! See tähendab sisuliselt, et täidad endale võetud kohustusi regulaarselt. Oletame, et otsustad igal hommikul Asthanga joogat teha ja hea näide distsipliinist oleks see, kui seda tegelikult ka teed. Iseloomu treenimine on üks olulisemaid treeninguid inimeseks olemise teel. Ja vahel on vaja ka ebamugavatest teemadest läbi minna, et mõnda olulisse „kohta“ kohale jõuda. Seega võta endale vastutusi ja kohustusi ning täida neid. Võta plaani näiteks 3 korda nädalas teha tunnine jalutuskäik. Kuid soovitan võtta endale realistlikult teostatavad sihid, sest kui paned oma treeningpäevikusse kirja, et plaanid treenida 3 korda päevas ja nii 6 korda nädalas, siis tekitad endale lihtsalt stressi.

Treeningpäevik on hea teekaaslane!

Inimesed vahel petavad ennast: teen liiga vähe või liiga palju trenni jne. Võta endale treeningpäevik ja loo ülimalt lihtne süsteem enese jälgimiseks. See võiks olla vormis plussid/miinused. Mina alustasin lapsepõlves megakeeruliste treeningpäevikutega ja need täitmised jäid pooleli, kuna see oli liiga ajamahukas. Seega on mõistlik võtta endale treeningpäevik, kus märksüsteemidega ja tähistustega saad paari minuti jooksul kõik kirja. Võid ka kasutada on-line treeningpäevikuid ja kui kasutad pulsikella, võid oma kõik trennid arvutisse tõmmata. Kenasid graafikuid tekitada ja palju muud, nii saad enda arengut soovi korral aasta aastalt jälgida. Tean inimesi, keda selline pikaajaline vaatlus väga inspireerib, mina ise olen veidi erinev kulgeja.

Konsulteeri spetsialistidega, treenerite, õpetajatega

Aeg-ajal on kaval teha Sul koormusteste ja konsulteerida oma sihte, eesmärke, tervislikku olukorda, hetkeseisu oma ala spetsialistidega. Kuid vali endale südamega juhendaja. Samas on rahvatarkus väga hästi öelnud: „Õpetaja ilmub siis, kui Sa selleks valmis oled“. Hea õpetaja kiirendab Su arengut ja aitab vältida mõttetuid tagasilööke ja terviseriske.

Ideomotoorne treening

Kuna kehal on oma „mälu“ ja ta salvestab truult kõiki Sinu liigutusi, treeni ainult siis, kui oled puhanud ja teed kõike korralikult. Sest kui lubad endale viletsat tehnikat või lohakaid tantsuliigutusi, siis  keha ei erista neid, vaid salvestab kõik korralikult. Kui treeningutes teed poole vinnaga ja mõtled end esinemisel kokku võtta, siis see ei toimi nii. Sest keha mälus on juba salvestatud lohakad liigutused. Seega  - kui oled väsinud, viska parem pikali ja kujuta perfektset sooritust ette, nii lood palju parema aluse eduks. Ideomotoorne treening tähendabki sisuliselt seda, et lamad pikali maas ja kujutad endale ette oma liigutusi ja sooritust. Näiteks on Sul klapid peas ja kujutad ette oma kava või kujutad ette, kuidas mängid tennist, jooksed, hüppad või suusatad. See on väga tõhus treening. Nagu eelpool ütlesin,  algab kõik tegelikult mõtlemisest ja tipptreeneridki on selle tõe ammu omaks võtnud.

Visualiseeri, mida soovid, kuhu liikuda tahad?

Vahel võta aeg maha ja kujuta end ette sellises vormis nagu olla soovid. Mõtetel on  jõud ja ära tekita endale selliste mõtetega stressi, tunne nagu Sa juba oleks „kohal“, nagu oleks Sa juba „supervormis“. Kui see pilt Sind motiveerib, siis püüa see kinni. Ole parim versioon, mis Sa olla saad. Oled pärinud geenid, see on Sinu genotüüp, kuid Su fenotüüp võib olla miljonis variatsioonis, kes kõik on omavahel kardinaalselt erinevad. Fenotüüp sõltub Sinu elustiilist toitumisest, treeningutest, tervisest ja paljust muust. Samade geenidega võid Sa olla 100 - või 60 - kilone, pehme või sitke. Ole see, milline Sulle meeldib. 

Sa oled täiuslik!
 
Kuid ära iial keha pärast muretse või stressi mine. Oled täiuslik, oled ilus sellisena, nagu oled! Sa ei pea midagi välja teenima ega vastama ühiskonnas levinud iluideaalidele ja diskursustele. Igal ajastul on olnud omad ideaalid, seega toida parem oma enesekindlust, vaimuandeid ja sära teistel tasanditel. Kuid nagu ütleb vanasõna: „Terves kehas terve vaim“. On siiski mõistlik ka oma füüsiline keha rõõmsalt oma „sõbraks“ võtta, koduks tunnistada ja sellega rõõmsalt ja heaperemehelikult ümber käia.  

Keha ja vaimu tants

Alguspunktid võivad olla nii hinges, kehas kui ka vaimus. Keha kaudu saad mõjutada vaimu, vaimu kaudu keha. Piirid on hägused. Kuid mõõduka liikumisega vähendad stressi, suurendad heaolu tunnet, vähendad väsimust, lood hea pinnase toimivaks immuunsüsteemiks ja palju muud. Keha liigutamine tagab parema harmoonia ja tasakaalu ning tagab seega Sulle vaimse tervise. 

Armasta ennast ja oma keha tingimusteta!

Armasta ennast sellisena, nagu oled, võta ennast iga keharakuga tingimusteta vastu. Ära kunagi mõtle, et oled liiga paks või liiga kole. Sest Sa süvendad nende mõtetega seda, mida Sa ei soovi. Imed algavad siis, kui aktsepteerid ennast sellisena nagu oled. Sel hetkel, kui armstad end tingimusteta sellisena, nagu oled, saavad alata suured positiivsed muutused. Kuid alati saab veel paremaks: ära jää loorberitele puhkama, jätka siiski treeningutega.

Vestle oma kehaga

Küsi vahel kehalt nagu vanalt healt sõbralt, kuidas tal läheb ja millest tal puudus on.  Võid anda kehale infot ka oma soovidest jne. Õpi oma kehaga suhtlema, keha kuulama ja tunnetama ja elu läheb oluliselt lihtsamaks ja tervis püsib pikki aastaid suurepärane.

Tee midagi erakordset!

Unusta korraks kõik piirid. Võib-olla Sulle lapsepõlves öeldi, et oled andetu, et Sinust ei saa iial tennisisti või jooksjat. Püüa need vanad mõtted lahti lasta ja lahustada, taasta eneseusk ja võta need projektid uuesti lahti. Registreeri end mõnele võistlusele ja harjuta selleks korralikult. Üllata iseennast, oma lähedasi ja oma kolleege. Ole see, kes Sa olla tahad, mine ja püüa oma unistused kinni, millal veel kui mitte praegu?

Tunne iseennast!

On kirjutatud raamatuid, kuidas mõjutada teisi inimesi, kuidas saada paremat kontakti sõpradega või kuidas olla edukas läbirääkimistel või äris. Aga mina juhin täna Su tähelepanu endale - Sa tunned ennast piisavalt hästi! Sa ise tead kõige paremini, kuidas endaga läbirääkimisi pidada, millele rõhuda. Tead hästi, mis Sind motiveerib või demotiveerib. Pea iseendaga dialoogi treeningutega jätkamise, treeningute muutmise või treeninguga alustamise osas. Sul pole vaja vahendajaid ja kubjast, saa endaga sõbraks ja oskad kindlasti veenvalt iseendale selgitada, miks füüsiline pingutus, treeningud ja  liigutamine on Sulle lausa eluks vajalikud!

Loo teadlikult toetavaid mustreid!

Sageli maadlevad inimesed vanade mustritega, mis neid alla tõmbavad, tagasi hoiavad, enam ei toeta. Kuna mustrid on kerged tekkima - justkui rööpad, mille sees sõidad harjumuspärast rada - loo teadlikult endale treeningute kontekstis toetavaid mustreid ja siis justkui „sõida“ mööda neid. Kuku heas mõttes taas vanasse mustrisse, vea rulluisud jalga ja tunne, kuidas tuul kõrvus viliseb. Näiteks loo endale muster, et Sul on harjumus igal hommikul võimelda 20 minutit või loo harjumus, et käid jala, muster, et treenid igal nädalal vähemalt 3 korda. Või loo muster, et käid vähemalt 1 kord nädalas ujumas ja et teed 1 kord nädalas jõutreeningu. Loo muster, mis Sind inspireerib ja toetab.

Keskkond, kus Sa treenid. 

Milline on ruum, kus treenid, kas see toetab Sind? 
Suvel on mõistlik valida nn ruumiks vaba õhk. Aga kui teed näiteks kodus hommikujoogat, vaata korraks oma toas ringi, kas saaks midagi  ümber tõsta, korda teha, milline on Su matt? See, millises seisukorras on ruum, mõjutab ka Sinu treeningu kvaliteeti. Väga lihtne tuba, mis on puhas, võib olla kordades toetavam kui luksuslik korter, mis on üle koormatud liigsete asjadega, energia, tolmuga. Loo endale puhas, toetav ja tiivustav ruum. Ruumis võiksid olla ka kristallid, neidki võiksid aeg-ajalt veega pesta ja puhastada.

Kuidas ennast petad, miks mitte treenida?

Paljudele inimestele meeldivad mõned plaadid ja põhjendused, kus nad end veenavad, miks nad midagi teha ei saa. A la: „Ma ei saa trenni teha, kuna mul pole piisavalt raha“. See on suurim vale, mida Sul siis trenniks nii väga vaja on? Sa ei pea suurepäraseks vormiks olema mitte ainsagi uhke spordiklubi liige, nagu Sul ei pea olema ka trendikaid riideid. Hea vormi saavutamiseks piisab täielikult Sinust endast ja Su tahtejõust. Nii võid endale suvel teha suurepäraseid treeninguid paljajalu liival mererannas või metsas. Kui elad linnas, võid ennast liigutama hakata oma toas.



Käi palju jala!

Suur pilt saab kokku väikestest detailidest, püüa vähem sõita autoga, bussiga jne. Sinu vormi puhul ei loe ainult tunnid, mida pühendad liikumisele, vaid kogu elustiil st. iga detail mõjutab: kas lähed bussiga tööle või jala, kas tegutsed aktiivselt või istud enamuse ajast. Kas koristad energiliselt või lamad teleka ees? Paljud koeraomanikud on suurepärases vormis seetõttu, et nende elustiili juurde kuulub igal hommikul koeraga jalutamine. Käimine ja jalutamine on suurepärased viisid end treenida. Enamike inimeste peades on ettekujutus treeningust kui millestki keerukamast ja raskemast. Mina ütlen Sulle täna, et ka kiire jalutuskäik on suurepärane treening!

Säästa liigeseid.

Oluline on liigestele mõelda kõikidel inimestel, kuid eriti neil, kel on kerge või raske ülekaal. Kui Su kaal on läinud suuremaks kui soovid, pole kuigivõrd mõistlik alustada taas treeninguid jooksmisega. Saad ehk ainult valutavad liigesed ja halvemal korral mõne trauma.  Alusta  kiirest kõnnist. Kui kaal on alanenud ja üldine vorm paranenud, tee, mida soovid.

Kel tiivad, see lennaku...

Kui Su vorm võimaldab, tantsi, jookse, hüppa, kukerpallita, lenda... S.t pole vajalik hoida kogu aeg madalat pulssi ja jälgida, et Sa endale liiga ei tee. Kui oled ikka loodud kotkaks, on Su kohustus lennata... Koormustestide järgselt saavad inimsed sageli soovitused pulsi osas, näiteks hoia pulssi vahemikus 120-140. Kuid seda ei pea võtma kui absoluuti, aeg-ajalt on igati tervislik, isegi soovitatav sellest nn. rasvapõletustsoonist „välja astuda“ ja pulss üles ajada. Kuid see võiks olla siiski käiskäes vormi loomuliku paranemisega.  

Maja kui metafoor...

Metaofoorselt võib seda avada nii, kui treening oleks maja, siis madala pulsiga treeningud loovad justkui vundamendi. Ja kui vundamenti pole, siis ei seisa maja püsti! Kõrge pulsiga treeningud moodustaksid korstna, katusekambrid jne. Nagu pole mõtet maja ehitamist alustada korstnast, nii võiksid näiteks enne kõrge pulsiga lõigutreeningute alustamist teha endale hea baasi.

Loo hea baas - treeni vastupidavust...

Baasi loomine on sisuliselt nagu majale vundamendi ladumine. Kuigi eelnevas lõigus tõin välja, et aeg-ajalt on pulsi ülesajamine igati hea, olen minagi seisukohal, et võiksid valdavalt püsida pulsisagedusel kuni 140. St. teha madala pulsisagedusega pika kestvusega trenne. Üldse mitte vaid kaalu langetamise eesmärgil, vaid see loob hea vundamendi kõigeks muuks. Nii võiks Su treeningutesse kuuluda 3 korda nädalas vähemalt tunnine madala pulsi ja pika kestvusega treening. Mida Sa konkreetselt teed, polegi niivõrd oluline - uju, kõnni, aeruta, suusata, rulluisuta. S.t treeni oma vastupidavust.  Ja need, kes kasutavad treeningutel pulsikella teavad, et sellisel pulsil treenida on üldjuhul väga lihtne. Kes on trennis käinud, neile võib jääda tunne, et liigutades 140 pulsiga, polegi mitte mingi pingutus. Eelnev soovitus ongi enamusele tunnetuslikult lihtne. Näiteks 3x nädalas tunnine kiire jalutuskäik teha, toimib pikas perspektiivis väga hästi, kingib tervis. Ja sel juhul ei saagi Sa iial teada, kuidas Su keha protestima hakkaks, kui Sa ta ära unustaksid, teda järjepidevalt ignoreeriksid. Ning ongi suurepärane,  et Sa seda ei tea. Enneta, ela, naudi, tantsi, keerle, jookse, hüppa....

Alusta täna - nüüd ja praegu!

Ära lükka seda magusat hetke edasi. Ava silmad ja alusta treeningutega täna, tee mõnus hommikuvõimlemine, tee õhtul jalutuskäik. Mida Sa ootad?

Su keha on täiuslik pill

Sa oled täiuslik! 
Sa oled erakordne! 
Nii ongi, see pole enesepett, vaata oma keha, see ongi täiesti täiuslik! Loomulikult saad ennast veel ühes või teises suunas arendada ja treenida, kui seda vajalikuks pead. Kuid oled juba enne kõikide treeningutega alustamist tegelikult täiuslikuks disainitud. Vahel kurnavad ja väsitavad passiivse ja ebatervisliku elustiiliga inimesed oma keha. Ja see muudab väliseid vorme. Kuid see on iga inimese enda looming, mitte looduse looming... Ning veelgi suurema tõenäosusega on need inimsed lihtsalt mõne diskursuse, massimeedia, oma enda mõttemustri või toiduainete tööstuse ohvrid. 

Kuid ära Sina ole ohver, saa meistriks! 
Loo ise oma elu...
Oled vägevam, kui tead.

Sa pole Sinu keha!

Kuigi täna kirjutasin peamiselt kehast, siis kordan: Sa ei ole Sinu füüsiline keha! See on lihtsalt praegu Sinu kodu, hoia seda hästi! Sa oled palju muud, ning kui oled vaimsel teel ei kehti Sulle ehk mitte midagi, mida ma täna jagasin... Sest Sulle enam nn. looduseadused  ei pruugi kehtida. Kuid kirjutasin seda, sest kehalisel tasandil see kõik siiski toimib (kui Sa pole teisiti otsustanud). Silmaringi jaoks on kasulik teada ka anatoomia, füsioloogia jne õpetusi.


Päeva alguse ja lõpetamis maagia

Sa võiksid alustada iga hommikut väikese võimlemise, jooga, sirutamisega, enda häälestamisega. See võiks olla väga lihtne mõnus ja inspireeriv. Ka õhtul võiksid mediteerida ja venitada. See kõik ei pea olema pikk treening, vaid hetk Sulle endale!

Hing keha Vaim

Sul on keha, hing ja vaim...
Sa oled palju suurem, ka Su hing ja vaim vajavad „toitu“ treeningut, stiimulit. Ära jää liialt kehasse kinni!

Puhkus

Võta aega puhkusesks. Puhkuse ajal keha taastub ja ehitab justkui uut üles. Peamine areng toimub puhates. Kuula oma tundeid: kui oled väsinud, siis puhka ja ära treeni. Kui oled ergas, siis lisa hoogu juude.

Taastumine

Jälgi, kuidas taastud treeningutest, see on väga oluline! Jälgi oma enesetunnet: kui Sul on pulsikell, siis vaata vahel, mida teeb Su pulss. Kuid Sul ei ole pulsikella vaja, Sa ise oled parem kui ükskõik kui võimas indikaator, mehhanism... Kuula ennast! Taastumine on väga huvitav teema nii treeningute aspektist kui ka näiteks võistluseks valmistumise puhul, kuid seegi märksõna on mõnes mõttes lõputu.

Treeningut võiks toetada Su toitumine...
Kuid selles kohta jagan vabas vormis märksõnu homme...

Imelisi muutusi, tervenemis kõigile, 
kes "elavad" täiuslikus erakordses kehas.
Hoidke oma "kodu" hästi... 

Tagasiside:

Karel:


Leidsin oma mõtted veidi teksti allapoole kerides täiesti üles. 
Kuid, siiski, lisan oma isikliku tähelepaneku. 
Nagu sa tead, siis ma rassin vahetevahel täitsa hoolega ja pikalt. Mingil hetkel, üleeelmine suvi, tekkis minu varustusse gps'ga pulsikell. Kandsin seda uhkelt kaasas, vaatasin numbreid, mis kandusid ilusti arvutisse ning talletusid seal, misjärel nad ununesid sinna. Nüüd aga olen täheldanud, et needsamad numbrid, mis minust ükskord on maha ja unustusse jäänud, on saanud äraütlemata huvitavaks infoks minuenda kohta. 
Nagu sa tead, siis enese treenimine on kestev protsess, ning nähes nüüd oma arengut (suutlikus, distantsid, pulss jms) selle 2 aasta jooksul on uskumatut äge. 
Inimene elab ju teadupoolest hetkes ning ammune minevik või teadmatu tulevik talle korda väga ei lähe ning kõike tahetakse kohe ja praegu. 
Kokkuvõtvalt, enese jälgimine mistahes seda soodustavate vahenditega on pika aja jooksul väga tõhus motivaator. Kui see käib märkamatult kõrval, on väga hästi. Võibolla oskad välja tuua mõne mugava ning rohkemhõlmavama vahendi enda jälgimiseks, mis jääks käsitsi kirjutatava treeningpäeviku ning kella vahele?

Puhkuse teemat võiks veelgi pikemalt puudutada. Seda nii taastumise kui rutiinilõhkumise ja enese uue motiveerimise kohapealt.

Muidu aga oleme treeningu osas vägagi samal lainel. Teha mis meeldib, tuua/leida vaheldust, tegutseda pidevalt (mitte hooajaliselt) jms. Mida ma sinu tekstist ei märganud, oli niisama (hooajalise) dieeditamise mõttetus. Võimalik, et mõnedele ei teeks paha selle ülemainimine.

 

No comments:

Post a Comment