Pages

Monday, June 24, 2013

27. Kuhu me liigume, mure toiduainetetööstuse pärast...Puhkepäev/... Jumalanna jalajäljed



Palve:
 
Et pühendumine oleks minu, Sinu ja meie kõige vaba tahte valik...
Et mina, Sina ja me kõik avaksime oma silmad.

Jutustan Sulle suletud silmadega, aga avatud südamega ühe loo. 
Palun ühe palve vaikuses...
Ärka kallis hing, 
lähme tantsime läbi igavikkude...

Kas Sa oled valmis tõeliselt pühenduma?
Et mina, Sina ja me kõik mäletaksime oma kokkuleppeid.... 



  
Tagasiside :
Stella: 
Võiksite istuda, lugeda ja mõelda!

 Tagasiside :
Väga hea jutt! Toetan Sind palves, et need teadmised ja arusaamad jõuaksid aina rohkemate inimesteni ja paneks neid mõtlema. Aitäh! :)
Puhkepäev

Täna on puhkepäev ja võtan endale väikese hingetõmbepausi teatamaks, et viimaste kolme päeva tekstid võivad tulla väikese intervalliga. 
On jäänud veel 3 päeva, mil siin sõna võtan...

Mina kui eetikakomisjon...
Soovin täna avaldada avalikult oma muret toiduainetetööstuses toimuva pärast. Soovin otsustajate südametunnistusele koputada ja ka tootjatele meenutada, et kasuminumber pole ainus, mida sihtida. Tooteid, mida turule paiskate, võivad süüa teie enda lapselapsed. "Luues"  võiks olla kontaktis oma sisemise tõetunde ja eetikaga.

Sina kui tarbija valid! 

Muutus algab iga inimese valikust, ka rohujuure tasand on oluline. Ka Sina, kes Sa lähed poodi ja valid oma perele, mida panna toidulauale, saad otseselt kõike mõjutada. Vali looduslikke, puhtaid, vägevaid toite - terviktoite. Õpi silte lugema, ole teadlik, ole kriitiline, ole aus. Paljud head tooted võivad tõepoolest olla kallimad ja mõned neist leiadki ainult ökopoodidest. 


 Kriitilise teadlikku hulga ootuses...

Kui suureneks kriitiline mass teadlikke tarbijaid, kes valivadki ainult tervislikke tooteid, siis muutuks hinnad  odavamaks. Enam poleks mõtet tuua kaubanduskettidesse kahjulikke toite, mida keegi nagunii ei ostaks. See ehk on veel unistus, kuid prognoosin, et teadlike tarbijate suurem hulk viiks ka väärt toodete hinnad alla. 

Nutikas kombineerimine

Paljudele on väga oluline toodete maksumus ja hind, kuid arvan,et  alati on nutikuse puhul võimalik leida ka odavamaid tervislikke lahendusi. Õnneks on veel Eestimaal mahekasvatajaid, lihtsalt on küsimus, kas Sul on motivatsioon nad üles otsida, kas Sul ristub nendega tee? On ka toiduketid, mis toovad toidu  maalt linna. Ehk juba ostadki kõik otse talunikult, kui veel mitte? Vii ennast selliste võimalusega kurssi. Lahendus on lähemal, kui aimad.
Saa teadlikumaks, avalda arvamust!
Eestlastel on tava kõik vaikselt „alla neelata“. Kuid see võib otseselt Su tervist mõjutada, kui jutt on toiduainetetööstuse eksperimentidest, mis ahvatlevad Sind poelettidel. On aeg suu avada ja oma arvamust avaldada. Öelda selge sõnaga : „Tänan, ei!“

Margariini tootmise illustatsioon
Toiduainetööstuses toimuva illustreerimiseks sobib suurepäraselt margariini näide. Kui lihtsustada, võib öelda, et seda valmistatakse sisuliselt halvaks läinud, rääsunud õlist. Rääsunud õli  „lõhna“ tundes, Sa  tõenäoselt seda massi ei sööks. Tootmisprotsessi edasi kulgedes saadakse ebaatraktiivne haisev pruunikas mass. Et see atraktiivsemaks muuta, lisatakse kemikaale, et see muutuks valgeks olluseks ja kaoks hais. Edasi lisatakse kemikaale, et anda kollakat värvi jne. Lõpptulemusena saadaksegi margariin,  mis ei rikne isegi 100 aasta vältel... Seega mõtle järele, kas oled päris kindel, et sellist sodi endale sisse süüa soovid ja ka oma lastele pakkuda? Kui tingimata soovid määret, ehk valid lihtsalt Eesti taluvõi? Veel parem või, mis on käsitööna tehtud.

Väherasvased tooted

Paljud jahivad poodides väherasvaseid tooteid, kuid see pole kuigi hea mõte. Miks? Sest see on näide, et inimene on taas sekkunud- täiesti täiuslike toorainete, viljade  loomulikku avaldumisesse. Võttes ükskõik millise vilja, puuvilja, selle, mis loodus pakub, on see enamasti kergesti seeditav, täiesti täiuslik. Kuid inimese sekkumise järel võivad tekkida kummalised „monstrum“ - tooted. Alati, kui tootest on rasva eemaldatud, jätan mina ise selle rõõmuga poodi. Ohumärk on mulle ka see, kui on lisatud vitamiine = inimese ebateadlik käpp on taas kõike loomulikku torkinud. Vahel on asendatud ka suhkur ja seda reklaamitud kui positiivset teemat, kuid aine, millega suhkur on asendatud, võib olla kordades kahjulikum kui valge suhkur ise.

Kriitika glükoosisiirupi teemal

Suhkruga seonduvaid riske teab enamus inimesi. Glükoosisiirup kõlab esmapilgult ohutult, isegi ahvatlevalt, kuid see pole tegelikult nii. Põhjus, miks valge suhkur on sageli asendatud glükoosisiirupiga, on väga lihtne -  see on tootjatele odavam. Glükoosisiirup on toodetud geneetiliselt muundatud maisist. Kogu keerukat tootmisprotsessi ei hakka ma ümber jutustama, selle kohta on Internetis piisavalt informatsiooni. Kuid minu arvates on päris piisavalt suur ohumärk, et glükoosisiirupis võib olla elavhõbedaga jääke. Glükoosisiirup tekitab sõltuvust, ning aitab tõhusalt kaasa, et inimesi otseses mõttes paksemaks sööta. Glükoosisiirupit võib leida isegi soolastest toodetest. Eriti kurb, et ka lastele mõeldud „Lotte“ - sari otsutas glükoosisiirupi kasuks. NB! Sama vilets valik on glükoosi-fruktoosisiirup.

Oleme sõltlased
Enamus meist on sõltuvuses valgest suhkrust, glükoosisiirupist jne. Heauskse tarbijana endale sisseoste tehes võivad toidusõltuvused hakata Su kehale dikteerima, mida nad „soovivad“. Kuid see ei ole enam Sina. See on sõltuvus, mis kõneleb... Kuid sellest kirjutan pikemalt veidi ka isude teema kontekstis, mille juurde jõuan lähipäevadel.

Kas Sa oskad lugeda pakendeid?


Näiteks võib olla pakendil uhkelt kirjas täisteratoode, kuid teemasse süvenedes näed, et seal on ainult väike % rukkijahu ja enamus valge rafineeritud nisujahu. NB! Tea, et reklaam on lubatud ja on seisukoht, et see ei peagi „tõde“ väljendama. Seega pole Sul muud valikut, kui reklaame mitte liiga tõsiselt võtte ja endale ja oma perele pakendite lugemise kunsti selgeks teha.


Mõtle hetkeks järele:

Mida ja keda Sa tegelikult toetad?
Kas Sa oled teadlik, mis toimub?
Kas Sa tahad teada?
Kas Sa hoolid piisavalt iseeendast, 
oma lähedastest ja lastest, et teha paremaid valikuid?
Teadlik tarbija ongi keeruline olla, saan Sinust paremini aru, kui aimad. Olen täpselt samade dilemmade ja valikute ees.
Palve:
Saagu üha enam teadlikke tarbijaid!
Muutugu poodide ja tootjate filosoofia rohelisemaks ja eetilisemaks!
Saagu poelettidele rohkelt värsket, tervislikku, mõõduka  hinnaga kaupa! 

Jagan paari magusat tervislikku magustoitu:

Müsli koos muutiga
 
1 kl kaerahelbeid Smuuti:
1/2 kl rosinaid 1/4 kl toortatart
1/2 kl datleid 2-3 banaani
1/2 kl kuivatatud banaani marju
peotäis goji marju
mett


Purusta köögikombainis kuivatatud banaan ja datlid. Sega kokku kaerahelvest, rosinate, goji marjade ja meega. Smuuti jaoks laota tatar 1 h ning blenderda koos banaanide ja marjadega püreeks. Serveeri koos müsliga


Kihiline pohla-kakao maius


 
2 banaani
50 g kuivatatud banaani
50 g rosinaid
1 spl toorkakaod
pohli

Blenderda banaanid ja pohlad. Köögikombainis jahvata banaanilaastud puruks ning sega kokku rosinate ja toorkakaoga. Lao kihiti.

* Banaanijäätis marjadega
3 külmutatud banaani
marju

Banaanid lõika tükkideks ning aseta kilekotiga sügavkülma. Kui banaanid on külmunud, siis kasuta aeglast mahlapressi või köögikombaini ja blenderda banaan kreemjaks. Kasuta lisaks meelepäraseid marju.

* Toortatra puder
100 g toortatart
3 banaani
astelpaju marju
pohli

Leota toortatart eelnevalt umbes 1 tund. Blenderdisse lisa toortatar, banaanid, marjad.

3 comments:

  1. Väga hea jutt! Toetan Sind palves, et need teadmised ja arusaamad jõuaksid aina rohkemate inimesteni ja paneks neid mõtlema. Aitäh! :)

    ReplyDelete
  2. Kuidas on valmistatud poes müüdavad kuivatatud banaanid? Isegi öko kuivatatud banaanidele lisatakse õli ja erinevaid "lisa" magustajaid, nagu banaanid ise poleks piisavalt magusad 8)

    ReplyDelete