Pages

Friday, June 14, 2013

19. päev- Märksõnu teemal toitumine.../Jumalanna jalajäljed



Palve:

Et meie hingetoiduks oleks valgus ja armastus...
Et me muutuks maailmarahuks ja meie kohalolu tervendaks kõike ja kõiki... 
Et me tantsiks koos läbi lõpmatuse- vaba tahte ja armastuse mootoril igavesti...


Saaremaa Kareli loodud 
"kogu pere väe smuuti":
1/2 klaas ebaküdoonia marju
1 klaas  marju
6 maapirni
1-2 suurt rabarberi
veidi kuusekasve
veidi männikasve
kadakamarju
naat
4 nõgest
2 mustsõstralehte
mustjuur
paar ristikut
õnne huvides natuke ka sireliõisi
2-4 klaasi vett
maitse järgi mett

2) Nataly küsimus:
Mind huvitaks täpsemalt lugeda treenimise ja toitumise kohta...

Ka Evelini uued küsimused haakuvad kenasti teemaga. 
Et nii treenimise, kui ka toitumise märksõnad on inspireeritud teie küsimustest ja pühendatud teile ja kõigile teistele, keda teema huvitab.

Minu vastus toitumise kohta  
(18. päeva teemade jätk...)


Tänud veel kord teile küsimuste eest, tänu nendele küsimustele on see blogi, (kus kokku täpselt 30 päeva kirjutan) hoopis uuele kursile kaldunud. See oli mu enda soov, olla olemas inimestele ja kirjutada teemadel, mis neid huvitavad. Kui 30 päeva läbi saavad, siis lähen ma taas rändama ja edaspidi ma  küsimustele ei vasta suure tõenäosusega.

Toitumine on väga mahukas ja põnev teema ja kuna kirjutan siin iga päev, pole lihtsalt võimalik kõike nüansse sõnade kaudu edastada. Kuid kingin mõned teeviidad ja jagan märksõnu toitumise kohta. Selle teekonna peab aga iga inimene ise läbi tunnetama. Paljud teemad on välja jäänud, kuid minu kaastöö sihiks selles blogis, polegi anda laiapõhjalist ülevaadet kõikidest toitumist puudutavatest küsimustest. Meenutan mina olen siin, kuna olin nõus õppima Mariini ja Elisa retsepte ja jagama oma teekonda 30 päeva toortoidul. Juba toidu valmistamine on mahukas ettevõtmine, et olen tegelikult väga tubli olnud ning niigi rohkem panustanud, kui minult oodati. Jagan seda missioonitundest ja loodan, et need mõned teeviidad, mille kingin inspireerivad, julgustavad kedagi nüüd või edaspidi teekonda alustama ning meistriks saama. 
Juhtigu mu teeviidad Sind edasi uute teeviitadeni...
Jõua kohale!

Ekspertidele...

Selleks, et kellelegi midagi toitumise teemal soovitada, võiksid enne inimest kuulata, tunnetada. Minu enda jaoks on suur hulk infot inimese kohta juba esimesel hetkel olemas, õhus- ole meister ja loe. Aga selleks, et oma "skäneerimise võimes" kindel olla peab kindlasti edasi süvenema ja lisa infot koguma.  Usalda sisetunnet, aga kontrolli! See lõik on pühendatud neile toitumise teema spetsialistidele, kes inimeste nõustamisega tegelevad. Enne kui kellelegi midagi soovitad, võiks inimene näiteks 2 nädala jooksul üles kirjutada kõik toidud ja kogused, mida ta sööb. Jagada Sinuga ka enesetunnet, isusid. Pühendu, kuula, vaata, küsi ja alles siis avalda arvamust!

Konsulteeri spetsialistidega

Sina, kes Sa otsid veel vastuseid, tea, et kuigi füsioloogia ja anatoomia on meil sarnased, on iga inimene meist siiski unikaalne. Oma teekonnal tasub kindlasti konsulteerida spetsialistidega, enne kui suuri muudatusi elustiilis ja toitumises plaanid. Selleks peab olema hea põhjendus, miks Sa midagi muudad? Sa võiksid sellest ise aru saada.


Vaatleja

Samas aiman juba ette vastuseid, mida saaksid, kui läheksid näiteks jõusaali treeneri juurde toitumiskonsultatsioonile, näen ette ka teiste toitumis- koolkondadesse kuuluvate spetsialistide teooriaid. Kõik need argumendid ja vastuargumendid kõlavad mu peas ja mina olen lihtsalt kui erapooletu vaatleja. Kellel on siiski omad väga konkreetsed seisukohad, kuid ma ei suru neid peale. Sinul on oma tee! Ja pole mõtet iial midagi kellelegi soovitada, võib lihtsalt jagada oma teekonda. 


Tee endale toitumise teema selgeks!
 
Investeeri aega oma tervisesse ja tee endale toitumise teema selgeks. Koolis oled õppinud paljusid aineid: matemaatikat, ajalugu, füüsikat. Kõik on suurepärased ained, kuid, mida Sa sellest kõigest täna kasutad? Toitumise teema ei olegi nii keeruline, et võta endale aega ja uuri, loe, tunneta, otsi vastuseid endast. Kui suutsid gümnaasiumis kõik selle "pahna" omandada, siis oled kindlasti võimeline mõistma toitumise teematki sügavuti. Ära otsi vastuseid naiste ajakirjadest, sõbrannadelt, ega juhuslikest allikatest. Kontrolli allikaid, vali teaduslikud ajakirjad ja vaimne kirjandus. Mida vanemad tekstid, seda parem. Ayurveda süsteem on Indias väga iidsete traditsioonidega.  Õpetus toitumisest on ainult osa sellest teadmistevaramust. Isiklikult olen väga suur ayurveda põhimõtete austaja. Ka teadus uurib toitumist, inimese füsioloogiat jne oma mudelite abil, kuigi palju aspekte jääb sel juhul vaatluse alt välja ning küündimatuks, siis on siiski toitumist käsitlevad teadusartiklid kordades pädevamad kui enamus naiste ajakirjades edastatavast informatsioonist. Need võivad olla Sulle müügiks loodud tühjad kumisevad reklaamlaused a la : "suveks saledaks" vms. Justkui konksud "kalale" ja kui Sa alla neelad, siis ei saa Sa sageli vastuseid, ega infot, mida otsid. Erandid kinnitavad reeglit. Koolita ennast, loe, kuula, küsi küsimusi, ole konstruktiivselt kriitiline. Viimaks pead Sa ise valikud tegema!

Vastused on ka Sinu sees!

Veelgi parem sulge silmad ja mediteeri, kõik vastused on Sinu enda sees. Kuula enda tundeid, märka muutusi. Sa ise tead kõige paremini, kes Sa oled ja mis on Sulle hea! Tõenäoliselt sööd iga päev, seega suhtu endasse lugupidamisega ja toida end suurepäraselt!

Teeviidad:
Täna jagan toitmisalaseid märksõnu vastavalt teie küsimustele vaid, füüsilise keha tasandist lähtuvalt. Kuigi mõnes mõttes on kordades põnevamad teemad: mis on Sinu hinge toit, vaimu toit jne... Kuidas ja millega toidad oma ego?
Ja kordan füüsilise keha tasand kehtib vaid teatud piirini. Kui kõnnid vaimsel teel, ei pruugi nn. loodusseadused Sulle enam 100% kehtida... Kuid see on teine teema.

Minu jaoks olulisi märksõnu toitumise puhul:

Korrapärane söömine!

Toitumise puhul on väga oluline märksõna korrapärasus. 
Söö vähemalt 3-4 korda päevas. Alusta iga hommikut hommikusöögiga, see paneb Su ainevahetuse käima. Kui Sul pole kodust sellist harjumust, hakka vaikselt harjutama. Täisväärtuslik hommikusöök annab energiat kogu päevaks, nii oled elujõulisem, energilisem, parema tujuga ja efektiivsem. Lisaks hoiab korrapärane söömine veresuhkru normaalsena ja nii jäävad isegi paljud isud ära. Kehale on Sinu korrapärane tasakaalustatud mitmekesine söömine justkui signaal, selge märk, et on rahuaaeg, mitte nälg, ei pea nn "varusid" koguma...

Vibratsioon 

Vali oma lauale kõrge vibratsiooniga toit! See on toitumise puhul üks olulisemaid märksõnu. Tõsta oma vibratsiooni ka meditatsiooni, jooga, tantsu, muude praktikate ja looduses kulgemise läbi. Kõrge vibratsiooniga toidu teema on sisuliselt väga lihtne, leiad selle kohta ka palju viiteid. Mida puhtam ja elusam on algallikas, seda kõrgem on vibratsioon. Nii on näiteks metsamaasikal, mis kasvab kasesalus kordades kõrgeb vibratsioon, kui  maasikal, mis on juba külmutatud. Et nopi see maasikas ja pista suhu. Oma aia taimedel on kõgem vibratsioon, kui taimedel, mida on säitlitusainetega töödeldud, mis on seisnud ladudes ja mis on läbinud pika teekonna, et jõuda Sinu kodu lähedasse poodi. Kuigi ka igal taimel on oma lugu ja vibratsioon, siis suurelt üldistades on siiski nii, et taimne toit tõstab Sinu vibratsiooni ja loomne toit teeb Su  "maisemaks".

Tervis 

Kuigi inimese keha on väga paindlik ja saab hakkama ka väga ekstreemsetes olukordades, aegadel, mil ongi nälg. Siis ei tasu oma keha iga päev kurnata ja proovile panna. Kui Su eelarve võimaldab loo endale rikkalik mitmekesine tervislik ninaesine, kus on rohkelt värsket, elusat, vägevat elujõulist puhast toitu. Naudi iga suutäit ja luba oma kehal justkui puhata. Teadlik toitumine aitab kaasa hoida head tervist, ning toitumise läbi saad ka ennetada paljusid haigusid, milleks Sul ehk soodumus oleks. Lisaks võib targa toitumisega ka ilmnenud haigusi ravida, saad ennast tervendada. 
Et siiski on veel (teatud arengutasemel) oluline, mida Sa suhu pistad, mis taotlusega, kuidas Sa sööd. Isegi kellega Sa sööd... 


Mitmekesisus

Sarnaselt treenimisega on toitumisegi puhul väga oluline märksõna „mitmekesisus“. On suurepärane, kui saad kõik vajalikud mineraalid, vitamiinid, süsivesikud, valgud ja rasvad igapäevasest toidust kätte. Seega on hea idee valmistada erinevaid toite, mitte süüa päevast päeva ühte ja sama. Kui valid näiteks taimetoitlase tee, on veelgi enam vaja teha kodutööd, et saaksid kõik vajalikud ained kätte...

Vitamiinid toidust

Sa ei pea tasakaalustatud menüü puhul vitamiine juurde tarbima. Ideaalis saad kõik kätte toidust.

Vesi

Vesi on parim jook, Sa ei vaja spetsiaalseid spordijooke ega muid imejooke taastumiseks. Alusta päeva klaasi veega!
Elujõud

Tunneta sõna „elujõud“ ja püüa valida oma menüüsse elujõulisi ja väekaid toite. Palju elujõudu on erinevates seemnetes, pähklites, värsketes puu -, juur - ja kaunviljades.

Palju värve

Mida värvilisem on toit, seda rohkem antioksüdante selles on. Seega lihtne viis teha  häid valikuid on valida laual rohkelt värve...

Söö palju värsket!

Värve leiad erinevates puu - ja juurviljades. Suurenda värske, toore elustoidu osakaalu oma menüüs. Nii saad palju elujõudu ja väge juurde.

Puuviljad võiks olla eraldi söögikord!

Kui soovid tingimata puuvilju ja muud toitu koos süüa, siis söö puuviljad enne põhitoitu! Muidu algavad  käärimisprotsessid. Veelgi parem söö puuvilju eraldi toidukorrana.

Vali terviktoit!

Vali enda toidulauale terviktoidud: juurviljad, mida näed ja ka puuviljad. Väldi kõrgesti rafineeritud toite, toite, kuhu on lisatud rohkelt kemikaale. Võta vastu kõik otse loodusest.

Lähedal kasvavate taimede vägi

Kõige parem toit on see, mis kasvab Sinu ümber 50 km raadiuses. Kuna meie laiuskraadil on suvi siiski lühike, pole taimetoitlastel muud valikut, kui osta puu - ja juurvilju poest. Kuid võiksid selle tõe siiski kasvõi suvel meeles pidada.

Valmista toitu ise!

Kindlasti lisandub siis omatehtud hõrgutistesse rohkelt armastust. Teiseks tead, mis aineid lisad, mis õlisid, mis tooraineid. Väljas süües on keemia ja muu sodi garanteeritud. Sageli saad väljas süües rohkelt kõrgelt rafineeritud toitu, kus on kasutatud palju valget suhkrut, glükoosisiirupit, ebakvaliteetseid õlisid ja palju muud kahjulikku. Kuid ma ei ütle, nagu Sa ei tohiks väljas süüa, söö, kui soovid, lihtsalt koduse söögitegemise osakaal võiks olla suurem. Lõbus on ka koos mõne sõbraga või kallimaga köögis eksperimenteerida.

Otse peenralt või mättalt...

Kõige parem toit, mida kõlbab otse suhu panna. Suvel ei peagi palju kokkama, mine söö otse peenralt kurke või murumättalt metsmaasikaid ja mustikaid. Saad palju enam kui kaua seisnud toidust. Saad elujõudu, energiat, väge, mida ei saa „kinni“ püüda. Mis kaob, kui maasikad näiteks külmikusse paned.

Keha ise teab!

Oleme kõik unikaalsed ja kui oled tasakaalus ja heas kontaktis iseendaga, tead ise kõige paremini, mis toitu valid. Üheks võimalikuks ohuks võib paljude inimeste puhul osutuda see, et paljud meist on millegi (näiteks valge suhkru, glükoosisiirupi vms) sõltlased seda ise teadmata. Ja selleks, et taas õppida oma keha kuulama, võiksid Sinagi kaaluda ette võtta keha puhastuskuuri, milleks sobib ideaalselt 30-päevane toortoit või mõni veepäev! Kuni Su keha pole puhas, kõnelevad Sinus mitte Su tegelikud soovid, vaid sõltuvused.

Indikaator on isud!

Soovitasin süüa mitmekesist tasakaalustatud toitu. Kui Sul on mõnest ainest puudus, hakkavad isud Sinuga häälekalt suhtlema. Kuula neid, nad annavad Sulle millestki märku. Isud on hea indikaator, kas Su menüü on tasakaalus või mitte. Kas saad kätte kõik toitained, vitamiinid, mineraalid, ensüümid, mida vajad või mitte. Kui Sul on mõni isu kreenis, on selle põhjuseks ehk hoopis see, et Su organismil on millestki puudus? Näiteks esineb paljudel suur magusaisu, kui tegelikult on puudu õlidest jne. 

Tasakaalustatud menüü

Kirjutan edaspidi põhjalikumalt süsivesikutest, rasvadest, valkudest, mineraalidest, vitamiinidest. Siinkohal ütlen, et sarnaselt vaimsele tasakaalule on oluline ka tasakaal toitainetes.

Toidu imendumine

On ka omaette teadus, mida koos süüa ja mida mitte - et saaksid vajalikud toitained kätte. Näiteks selleks, et saaksid kätte porgandist beetakaroteeni ja A-vitamiini, on vaja veidi rasva. Kuigi see teema ei ole seotud toortoiduga, siis selleks, et saaksid tomatist kätte aine, mis aitab ennetada dementsust, on vaja seda keeta. Oluline pole ainult see, mida sööd, vaid ka see, kuidas toitained imenduvad. Kas saad reaalselt kätte ka kaltsiumi, raua jne?

Toidu pühitsemine

Pühitse toitu kas palve või kätega. Ära söö jooksu pealt ja muuseas, võta endale see hetk olemiseks ja nautimiseks!

Naudinguhetk

See on Sinu söömaaeg, võta sellest viimast, naudi iga suutäit. Naudi toidu tekstuuri, nüansse, värve, lõhnasid. Võta aeg maha, hinga rahulikult. Mõnulemiseks ei pea olema veel toidugurmaan.

Näri korralikult

Siin polegi  midagi lisada! See on ilmselge ja väga oluline!

Eelista öko-ja mahetooteid!

Ole teadlik ostja, toeta eestimaist otseses mõttes. Vali öko-ja mahe-tooteid kas toiduringidest või vastavatest poodidest. Või ka tavalistest poodidest, lihtsalt tee endale selgeks kaupade etiketid ja ole väga valiv! See on Sinu tervis! Investeeri võimalusel parimatesse toodetesse, mis on Sulle kättesaadavad. Sa ei pea oma öko-mahe- juurvilju ostma ökopoest, võid need kenasti osta mõnelt inspireerivalt memmelt, kes kasvatab neid endale, ehk viib tee Su mõnest talust mööda. Astu sisse ja tee juttu, ehk see väikenegi toetus, mida juurviljade eest maksad, aitab sedagi majapidamist.

Toit ja meeleolu

Tea, et see, mida sööd, mõjutab otseselt Su enesetunnet ja meeleolu, et kui oled liiga uimane, siis saad seda toiduga muuta. See on väga huvitav teema, millesse tasub süveneda. Nii saab toiduga aktiviseerida inimesi, uinutada, tagada neile pika töövõime ja palju muud...

Kogused, rütmid ja loogikad

On väga lihtne loogika toitumuste jaotamises päeva lõikes. Hommikul ja lõunal võiksid süüa tugevama toidukorra, õhtul kergemat ja vähem. Kuid ma ei ütle, et ära söö õhtul- söö õhtul, kuid mõistlkult. Vanasõnagi ütleb: „Hommikusöök söö ise, lõunasöök jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenslasele“. Viimase lausega ma nõus ei ole, kuid eks siingi on oma iva sees.

Pere tunne

Toitumine ei ole ainult toitainete „tagaajamine“, see on ka oma pere tunde loomine, sotsiaalne tegevus. Suure ümmarguse laua taga tekkibki sageli kodutunne, see on midagi erilist, mida ei saagi sõnades edasi anda. Sageli on need kodused toidud kõige armsamad : need, mida vanaema tegi, need, mida ema armastusega tegi. See on miski, mida osta ei saa, miski, mida järele teha ei saagi. Need pole retseptid, need on nende unikaalsete inimeste armastus ja vägi. Miski, mis puudutab.

Söömise kunst, loomise kunst...

Suhtu nii toidu valmistamisse kui ka söömisesse kui kunstivormi. Kunstivorm on ka see, kuidas laua katad, kuidas toitu garneerid. Toortoidu fännid on minu arvates tõelised kunstnikud ja meistrid. Omamoodi on toortoitlus justkui üks nautlejate usulahk, inimeste hobi, kes armastavad ilu, tervist ja väge. 

Püüa vältida:

  • Tööstuslikult toodetud toitu
  •  Toite, kuhu on lisatud ohtralt kemikaale (sisuliselt keemiatööstuse eksperimente - katsejänesed oleme meie...
  • Rafineeritud suhkrut
  • Glükoosisiirupit sisaldavaid tooteid („rõõmus“ uudis on see, et peaagu kõik toidud sisaldavad seda)
  • Valget rafineeritud jahu (saiad, pirukad ei anna Sulle sisuliselt mitte midagi olulist)
  • Hüdrogeenitud õlisid
  • Margariini
  • Vorste, viinereid St. Tööstusliklt toodetud lihatooteid (antibiootikume ja steroide täis söödetud loomade liha)
  • Kõrge loomse rasva sisaldusega tooteid; küpsiseid, kohukesi, torte
  • Vähese rasvasisaldusega tooteid (kõik väikse rasvasisaldusega tooted on keemiliselt töödeldud, seega on nad juba keemiatööstuse eksperimendid.
  • Kiirtoite: burgereid, friikartulied, teisi kiirtoite
  • Ja palju muud, st. nimekirja võiks jätkata...
Väldi seda, mis Sulle ei maitse!

Õnnitlused!

 Palju õnne!  Poes polegi teadlikkuse tõustes enam nii palju osta! Paljud kurdavad, et nad ei saa tervislikku toitumist lubada, kuna neil pole eelarvet. Kui kord õpid lugema toodete etikette, võib jõuda loomulikult kätte päev, kus Sa enam nii paljusid asju ei soovigi. Seega võib tulla ka päev, kus raha jääb ülegi, sest Su sisemine teejuht keeldub juba suure osa "saasta" söömisest...

Uimastav toit

Erinevatel toitudel on erinev energeetika ja vibratsioon. Taimne toit tõstab vibratsiooni, loomne toit teeb Sindki justkui veidi „tahkemaks“ ja maisemaks. Sibul ja küüslauk toovad Su taas justkui maapinnale, kui liigselt lendu lähed. Eks tunned ise, millest Sul täpselt puudus on. Kuid kui sööd kõike, mida ma eelpool välja tõin, on garanteeritud see, et oled veidi uimasem, vähem tundlikum. Seega ka parem tööriist ühiskonnale: kuna Su tajud pole lahti, siis ei küsi Sa liigseid küsimusi. Teed kenasti oma tööjupi ära ja kõik ongi justkui ideaalne. Et kui see Sulle meeldib, siis ära muuda midagi ja jätka samas vaimus. Sest tundlikkuse tõustes Sa lihtsalt ei saa samal rajal jätkata ja tulevad uued teemad. See, mida pakutakse toidulettidel, on kohati lubamatu, justkui pikaajaline, aga kindel mürk. Isegi lastetoodetele lisatakse kokkuhoiu mõttes rõõmsalt glükoosisiirupit, ainet, mis tekitab sõltuvust.

Loodus on uskumatult tark

Kehale on parimad terviktoidud, kõik loodussaadused on uskumatult täiuslikud ja kehale kergesti seeditavad ja omastatavad. Kõik tooted, kus inimene on oma suures tarkuses vahele sekkunud, on viinud sageli kõik tasakaalust välja. Siia alla käibki näiteks valge jahu. Täisterajahu on inimesel kerge seedida, seal on olemas kõik vajalikud ensüümid, kuid valge jahu puhul on kõik kasulikud asjad eemaldatud. Just tera ümbritsevates kihtides on väga palju vajalikke kiudaineid ja ensüüme. Kuid pärast seda, kui inimene otsustas need eraldada, on tulemusks väheväärtuslik kõrge kaloraazhiga mass, mis muutub kergelt suhkruks ja ladestub rõõmsalt polstriks kui seda liigselt tarbida.

Kordamine

Tutvu erinevate toitumisfilosoofiate ja soovitustega...

Loe ja vii kurssi end teadusliku maailmapildi soovitustega, toortoitlaste kontseptsioonidega, ayurveda koolkonna ideedega jne. Kuid tegelikult Sa juba tead vastuseid ja need on Sinu enda sees, lihtsalt on küsimus, kas saad neile ligi, kas usaldad seda allikat? Kuid seegi on omaette teema. Alles peale teekonda info maailmas ja iseendas vali tunnetuslikult endale parim tee. Mina ei ütle täna, et see või teine on ainuõige tee. Iga inimene on unikaalne, meil on erinev geneetika, erienvad veregrupid, erinev treenitus, erinev ainevahetus, seega pead oma tee ise leidma! Keegi ei saa Sinu eest tööd ära teha, pead oma valikud ise tegema!


Lõpetuseks

Kuigi paljud märksõnad jäid käsitlemata ja palju olulist ütlemata, 
lõpetaksin tänase päeva mõtistlused järgnevaga: palun vasta küsimustele.
Mis on Su hinge toit?
Mis on Su vaimu toit?

Toida oma hinge, vaimu...
Küll keha tuleb järele...
Vali alati võimalusel kõrge vibratsiooniga toidud! 
Või tõsta oma vibratsiooni nii kõrgele, et seegi pole enam niivõrd oluline...

No comments:

Post a Comment