Pages

Saturday, June 15, 2013

20. päev Kaalu ja kaalutuse teemadel.../Jumalanna jalajäljed...



Palve:
 
Et Sinu „kaalukus“ oleks sõltumatu Sinu vormist ja kujust...
Et Su tõeline „kaal“ kumaks välja Su silmadest ja liigutaks südameid ning paneks nad veelgi eredamalt särama...
Et Sa jätaksid jälje ka õhkõrnalt lenneldes, tantsides ja naeratades...
Et Su sädelevad tantsusammud tervendaks kõiki ja kõike...
Et Sa juhiks inimesi teekonnal nende tõelise olemuseni, sisemiste teadmisteni ja aitaks neil saada ise meistriks! 


Päeva alustasin vaarika- maasika smuutiga ja värske salatiga:

Jänesekapsad
Kuusekasvud
250 g kirsstomateid
3 värsket kurki
beebi spinatit
seedri seemneid
kõrvitsaseemneid
päevalille seemneid
roosa himaalja sool
pipar
maitsetaimed...


Teade:
Lähen täna väiksele rännakule metsadesse, kuid edastan oma sõnumid Paradiisi Maitse tüdrukutele ja teekond jätkub...
Osad küsimused on veel vastamata, kuid luban, et kõik vastused tulevad 30 päeva sees... 

Kuigi ma selles blogis ei kirjuta üles kogu oma menüüd, vaid jagan kõige maitsvamate palade retsepte, ütlen selguse mõttes, et  söön iga päev vähemalt 3-4 x päevas.
Metsas söön aga väga lihtsalt. Vaatan, mida loodus pakub.  Võtan sellelegi teele kaasa rohkelt puu ja juuvilju, seemneid, pähkleid ja muud paremat...
Tänud kõigile, kes minuga sel teel kaasas käinud on...
 
Enne rännakute alustamiseks valmistasin endale sellise hõrgutise:

Aprikoosi cobbler:


Põhi:


1-1/2 tassi  toortatart (jahvatatud)

1 tass kaerahelbeid  (jahvatatud)

3 aprikoosi

2 spl agaavinektarit

Blenderda armastusega aprikoosid agaavinektariga ja segage kaerahelbe jahu ja tatrajahu pirukapõhjaks. Vormige mass vaagnal sobiva suurusega ja paksusega põhjaks.


Täidis:


6 keskmist aprikoosi

½ tassi agaavinektarit

Segage ained kannmikseris kreemjaks. Laotage pirukapõhjale ja garneerige lemmikpuuviljadega. Enne serveerimist hoidke külmikus.

(5 portsjoni)

Retsept raamatust: „Toortoit, värske ja tervislik“ Sergei Boutenko ja Valya Boutenko.



Evelini küsimus

Kui seda teha ka sel eesmärgil, et kaalus alla võtta siis millised treeninguid teha jne?

Minu vastus:

Ainus tõeliselt oluline võti on: 
„Kõik algab Sinu peas“.
Siia võiks panna punkti.
Ning öelda: see ongi kogu mu tänane vastus.

 Aga siiski aitan Sind veidi edasi. Esiteks palun loe läbi eelmised päevad märksõnu treenimise kohta ja toitumise kohta, sest seal on juba mitmed vihjed ja vastused.
Tänagi ei jaga ma blogis ime-formulat, mis kõik probleemid ainsa hetkega lahendab ning kõikide inimeste kaaluteemad sekunditega tervendab. Ma lihtsalt kingin mõned olulised märksõnad, mida võiks selle teema kontekstis silmas pidada. Ning mõned vihjed, mida võiks edasi uurida. Homme plaanin kirjutada kehakoostisest- st. millest Sa tehtud oled?

Eluterve konservatiivsus 

Ma ei soovita Sul astuda mitte ainsatki sammu enne, kui oled toitumise teema enda jaoks sügavalt läbi tunnetanud, kui oled vastuseid otsinud ka enda seest. Konservatiivsus uute suundade suhtes on minu arvates suurepärane. Sul pole mõtet enda kehaga mängida ja iga uue teemaga kaasa minna. Vormis valgudieet, valguse dieet vms... Nii võid Sa lihtsalt oma ainevahetuse ära rikkuda ja saada vastupidise tulemuse.  Ole vaatleja, saa ise eksperdiks! Kui siiski otsustad oma elu ja toitumist muuta, siis mina ei soovita kõike päevapealt pea peale pöörata, alusta väikestest muudatustest. Näiteks jäta oma menüüst välja valge suhkur ja asenda see meega või muu loodusliku magustajaga. Siis astu järgmine samm, kuula ennast, tunneta, analüüsi oma meeleolu, isusid jne... 

Muutus elustiilis...

Ning enne teekonna alustamist tea, et see pole lühiajaline muutus, dieet, vaid sellest saab Sinu uus elustiil! Ma ei usu ühessegi dieeti, seega näen lahendusena ainult muutust elusstiilis. Ja elustiili muutuseks on väga vajalik, et muutus Sulle endale meeldiks! Naudi elu tema kõikides värvitoonides ja varjundites. Tervislik elustiil ei tähenda enesepiitsutamist ja kõigest heast loobumist. Sa võiksid lihtsalt oma teadlikkust tõsta treenimise, toitumise ja mõtlemise läbi.

Baasainevahetus

Paljudele on üllatus, et ka lihtsalt olemasoluks, kui Sa ennast üldse ei liigutagi, kulub päris palju energiat. Baasainevahetust saab mõõta näiteks kalorites; kuigi ma kalorite usku pole, on tuuma mõistmiseks need siiski suureks abiks. Oletame, et lamad voodis ega tee midagi, olemasolevaks temperatuuri hoidmiseks kulub Sul juba uskumatult suur hulk kaloreid. Mõni naine piinab ja  piitsutab ennast dieetidega, teadmata, et ta võiks julgelt rohkem süüa. Et ta sööb isegi väiksema hulga kaloreid, kui on tema  baasainevahetus. Muud ta sellega ei saavuta, kui aeglustab oma ainevahetust. Selleks, et keha taas Sind teenima hakkaks, on vaja ainevahetust kiirendada, seda nii treeningutega kui ka teadlikuma toitumisega.

Mõned  märksõnad kaalust alla võtmise teemal:

Selleks, et kaalus alla võtta, võiksid muuta nii oma mõtteid, toitumisharjumusi kui ka ennast rohkem liigutada! Ja see võiks olla muutus elustiilis, mitte lühiajaline projekt.

· Mõtlemise aspekt:

Sa oled looja ja lood oma mõtetega ja tunnetega reaalsust. See, mida endast mõtled, selliseks kujunedki. Kui keskendud sellele, et Sul on ülekaal, siis kaal kasvab veelgi. Loomulikult ongi meil erinevad geenid ja mõnele inimesele ongi kaaluteema suurem õppetund. Kuid võta seegi vastu ja vaatle nädala jooksul oma mõtteid. Mida Sa tegelikult endast arvad, mida Sa lood? Kas Sa armastad ja austad ennast juba täna sellisena, nagu oled? Paradoksaalne on see, et Sul pole tegelikult valikut, kui soovid muutust. Isegi, kui Sa pole endaga rahul, pead ennast armastama, austama ja aktsepteerima hakkama just sellisena, nagu oled. Alles sel hetkel, kui enda täiuslikkust tunnistad, saavad hakata juhtuma suured ja väikesed imed! Mõtlemise aspekt on kaaluteema puhul üks olulisemaid, ära alahinda enda loomepotentsiaali.
·  Treeningute aspekt:
  
 (loe lisa 18.päeva  alt)
 
1)  Tee madala pulsisagedusega pika kestvusega vastupidavustrenne
3-4  korda nädalas (minimaalselt 40 min- veel parem 1 tund
parema vormi korral 1,5 tundi või...)
Näiteks
·         jaluta kiire tempoga 1 ha
·         rulluisuta
·         uju
·         käi vesiaeroobikas
·         suusata
·         aeruta
·         ratsuta...
·         tantsi mõõduka tempoga
·         Nimekirja võib jätkata... 

Rasvarakkude ainevahetuseks ja rasvade põletamiseks on vajalik hapniku juuresolek, s.t on hea, kui tead oma nn aeroobset läve, maksimaalset hapnikutarbimist jne. Vahva, kui saaksid teha koormustesti ja need mõisted endale selgeks teha. Treeningutel võid kasutada ka pulsivööd. Kuid enesetunne, kui Sa seda kuulata oskad, on vähemalt sama informatiivne.  Laias laastus võiks keskmisel inimesel parim rasvapõletustsoon jääda vahemikku ca 120-140. Et hoia pulssi ca 130-140 kandis, kui plaanid teha pika kestusega rasvapõletustrenni. 

2) Toimib siiski lihtne mateamaatika: kui treenid ka kõrgemal pulsil ja kulutad kokkuvõttes rohkem kui sisse sööd, langeb tõenäoselt kaal samuti. Lihtsalt võib juhtuda, et kui treenid kõrgel pulsil, võid viia veresuhkru nii alla, et sellest omakorda sünnib hundiisu ja selle asemel, et kaalus alla võtta, võtad hoopis juurde.

4) Tee 1 jõutreening nädalas, kuna lihaste osakaalu suurendamine kiirendab ainevahetust (loe lisa minu 18. päeva alt, märksõnu treenimise aspektist)

5) Muuda kehakoostist! (Kuid sellest kirjtuan homme)
6) Tee trenne, mis on Sulle lõbusad! Muuda oma elustiili! 

·    Toitumise aspekt 

(loe lisa selle blogi 19. päeva  alt, paljud märksõnad, mille seal välja tõin, on otseselt teemaga seotud, nagu näiteks korrapärane söömine, mitmekesised menüüd, ainevahetuse käivitamine, söömise kunst...)
 
1) Kaalu langetamisel ei piisa treeningute muutmisest, pead ka oma menüü korralikult üle vaatama. Oluline on tasakaal treenimise ja toitumise vahel - palju saad, palju kulutad. Kui Sa sööd väga valesti, võid endale koostada ideaalse treeningpäeviku, see ei muuda midagi.

 2) Ma ei usu isiklikult kalorite lugemisse, ei usu dieetidesse. Usun elustiili muutmisesse ja elu nautimisse, enda armastamisse ja aktsepteerimisse. Usun ka inspiratsiooni ja motivatsiooni vägevusse. Aga kuigi erandid kinnitavad reeglit, siis laias laastus toimib ka  lihtne matemaatika. Kui soovid kaalus alla võtta, peaks olema energiahulk, mida toiduga saad ja mida treeningutega kulutad, sellises seoses, et tekib väike defitsiit- s.t kulutad rohkem kui saad. Kui soovid püsida samas kaalus, võiks need kaks olla tasakaalus. Ja kui soovid juurde võtta, siis palun väga - söö igal õhtul üks liigne võileib ja 10 aasta jooksul võib see võrduda juba 15 lisakiloga.  NB! Rõhutan et kaalu langetamise puhul ei ole mõistlik liiga suureks seda nn. defitsiiti viia, sest muidu võid keha minna „häiresse“ ja „kogumise rezhiimi“.

3) Söö kiudaineterikast toitu

Kaardista ainevahetuse kiirendajad. Nagu treeningutegi puhul, on oluline enda ainevahetus käima tõmmata! On ka toitumise puhul kaval silmas pidada väga lihtsaid toimivaid ainevahetuse kiirendajaid. Söö rohkem kiudaineterikkaid juurvilju, näiteks seedimist kiirendavad porgand ja peet. Üldse on kõik juurviljad väga kasulikud ja kiudaineterikkad. Tarbi ka rohkelt puuvilju.


4) Kavalda oma keha üle

Evolutsiooniliselt on meie kehal teatud kohanemised selgeks õpitud. Näiteks kui nn mammutiliha oli otsas, pidime siiski ellu jääma, vähemalt naised, kes elu edasi kandsid. Nii on meis justkui nupp, mille nimi on „säästurezhiim“. Kui oma toidukogused liiga minimaalseks viia, lülitab keha justkui sisse selle rezhiimi ja saadab üle kogu organismi ohuteate: „on nälg, on vaja säästa“! Seega jäta parem oma kehale mulje, et kõike on külluses. 
 Et keha säästma ei hakkaks on nn. rahuaja ning külluse kinnituseks  kaval kehale pakkuda "tegevust". Näiteks kiudaineterikkaid juurvilju ka siis, kui Sa palju kaloraazhi ei saagi. Nii ennetab suurt magusaisu see, kui Su menüüs on piisavalt liitsüsivesikuid: porgandeid, peete, juurvilju jne... Ära jäta liiga pikkasid pause toidukordade vahele, hoia veresuhkrutase stabiilsena.

Veel märksõnu:

Vee ime

Kaalu langetamiseks on veekeskkond väga turvaline: uju, tee vesiaeroobikat...


Joo piisavalt!  Puhas vesi võiks olla ka Su teekaaslane, kui soovid kaalu alandada. Kuid ära joo rohkem, kui Sul janu.


Sauna ime


Saun on tervendav paljudel tasanditel.
Paljud teemad eelpool mainitud teemad aitavad Su kehast toksiinid välja viia. Saun puhastab suurepäraselt. Kuigi saun on ainevahetuse kiirendaja, ei paku see vaid kehale mõnu, vaid puhastab ka hinge, tervet eeterkeha, kosutab vaimu. Eestlastele on läbi aegade olnud saun püha koht..


Armasta ennast

Tingimusteta ja igal tasandil!
Hellita ennast eriliste hetkedega, muusikaga, kunstiga, eredate kohtumistega, protseduuridega, käi massaazhis...

Armastuse müsteerium

Paradoksaalne on see, et kõige tõhusamad kaalus alla võtmise märksõnad on: armastus ja kirg. Need äratavad Su justkui ellu. Nii  on Sul kiiremad südamelöögid, rohkem energiat, suurem motivatsioon. Kes või mis paneb Su südame tõeliselt põksuma, mis on see mis või kes paneb Su särama nagu plikatirtsu? Kuid meenutan, jäta nn. "kese" alati endasse...

Kalorid ei loe, loeb see, mida saad...

Ka matemaatikal on oma piirid. Minu jaoks pole oluline kalorite hulk, mida toiduga saadakse. Kuigi ka iga inimeste kalorite hulk, mida nad vajavad, on väga erinev sõltuvalt tema keha koostisest, vanusest, füüsilisest aktiivsusest, geneetikast. Siiski huvitab mind, mida Sa tegelikult saad? Kui palju vitamiine, mineraale, valku, rasvu, süsivesikuid, kui palju elujõudu, väge, energiat? Inimeste seas on surnud nälga ka neid, kelle kaloraazh on meeletult kõrge, need on ekstreemsed näited, kus inimene on pikka aega tarbinud näiteks burgereid ja jäätist, seega on olnud suur vitamiinide ja mineraalide defitsiit ja nii on keha lihtsalt ühel päeval üles ütelnud. Toortoitlased saavad sageli meeletult palju väge, energiat, elujõudu. Nii võib juhtuda, et keha tunneb end rõõmsana ja tasakaalus just seetõttu, et sai elusat ja elujõulist toitu!

Nupp:


  • Kui "komistadki", siis ära kurvasta! 
  • Oletame, et "komistad" ja sööd õhtul kaks torti, jood pudeli veini või pistad nahka midagi muud ebatervislikku. Ära kindlasti lange masendusse. Sellega kukud veelgi sügavamale, lihtsalt liiguta järgmine päev rohkem. Käi  jala, mine trenni! Kuluta rohkem energiat, et viia kõik taas tasakaalu!

  • Nipp- võta endale aega ja kaardista "põhjused", kust tulevad Su kilod? St. vaata ausalt peeglisse, ehk tead ise süva analüüsitagi juba mõnda oma ebatervislikku harjumust? Näiteks ehk Sulle meeldib süüa õhtul kohukesi ja vorsti võisaiu? Kellegi komistuskivi ja kilode põhjust võib olla liigse alkoholi tarbimises (alkohoolsed joogid annavad väga palju kaloreid). Võimalik, et Sul polegi vaja mitte midagi muud muuta, kui see 1 vilets harjumus oma elust eemaldada. Ja kaalu teema ongi lahenenud?

 

Kordamine!

  • Hoia oma ainevahetus treeningute ja toitumisega toimivana! 
  • Kavalda oma füüsiline keha üle!Saada kehale märk, et kõik on hästi: on rahuaeg, ei pea koguma.
  •  Muuda toitumist ja elustiili!
  • Alusta päeva näiteks klaasi vee ja hommikujoogaga!
  • Tee 3-4 korda nädalas madala pulsiga vastupidavustrenni- alusta näiteks kiirest kõndimisest 40 min-1 ha....
  • Tee nädalas 1 x jõutreening
  • Tekita väike defitsiit- st. kuluta rohkem kui saad



Kehakaalu teema on minu arvates põhjendamatult populaarne, minu arvates palju põnevam teema on kehakoostis, kirjutan sellest homme...

Veel põnevamad teemad on hinge allikas, kosmose läte, kõiksuse naiselik alge, aga need on lood teistest sfääridest...

Kaalukus

Minu jaoks pole oluline Sinu kehakaal, Sinu väline vorm. Mind liigutavad ilusad puhtad, hinged. Sinu kaalukus pole seotud minu jaoks kaaluga, vaid Sinu puhta hingega ja särava südamega. 
Mantra

Oo ilus vägev tark erakordne Jumalanna, jäta oma sädelevaid jalajälgi, et need saaks maailma ning hingi tervendada... Loo ise täispotentsiaalil ning aita teisigi jõuda iseenda tõelise olemuseni ning lõputute aareteni enda sisemuses...

Elagu kaaluta olek!
Lähme avakosmosesse tantsima, Sina ja mina....
Sinna, kus polegi enam meid, kus kõik on üks...


No comments:

Post a Comment